miercuri, 31 decembrie 2014

Schimbari Radicale In 2015....!

Ce ar putea sa fie altfel in anul 2015...? Cu siguranta fiecare dintre voi v-ati adresat aceasta intrebare la un moment dat in acest an... Anul energilor pozitive, anul schimbarilor radicale, se spune ca ceea ce ne dorim la 00 se si implineste, cu siguranta se implineste daca ne dorim din strafundul sufletului si daca facem ceva ca aceea dorinta sa se implineasca.
Se  spune ca avem timp de toate, insa pentru ca avem timp de toate nu stim sa apreciem ceea ce avem, cand suntem iubiti, ne dorim libertate, cand avem libertate, ne dorim pe cineva care sa ne protejeze, sa ne spuna cuvinte frumoase. 
Octavian Paler spunea ca trecutul trăieşte, e viu, ia parte la prezent, îl influenţează şi se schimbă în funcţie de ceea ce ni se întâmplă. Unele amintiri scad în importanţă, pălesc, altele, dimpotrivă, capătă înţelesuri noi la care nu ne-am gândit înainte. Devin, din fleacuri, momente esenţiale.  Subscriu la ceea ce spunea acest om special, cred cu tarie ca nimic nu este la voia intamplari, iar prezentul  si trecutul dau forma frumoasa viitorului scris cu ajutorul trecutului si prezentului. 
In anul in care totul o sa fie schimbare in care totul o sa fie energie pentru ca noi suntem energie imi doresc sa pot sa iert, sa pot sa inteleg omul de langa mine, imi doresc sa nu judec pentru a putea sa vad in continuare dincolo de aparente, imi doresc sa daruiesc imbratisari parfumate, pentru a picta sufletul fiecarui om de langa mine cu zambete. Imi doresc sa am capacitatea de ai accepta pe cei de langa mine, imi doresc sa inteleg si sa accept in continuare ceea ce Divinitatea imi ofera sa pot sa scriu cu zambetul pe chip paginile din cartea numita viata.

"Amintiţi-vă că înţelepciunea oamenilor este nebunie în faţa lui Dumnezeu. Dacă-i vom da ascultare copilului pe care-l purtăm în suflet, ochii noştri vor reîncepe să strălucească." Paulo Coelho

La multi ani!

sâmbătă, 27 decembrie 2014

Orice inceput are un sfarsit si orice sfarsit poarta cu el un nou inceput




Oglinda reflecta sufletul omului, uneori ea te arata frumos, alteori te arata mai putin frumos, dar intodeauna o sa vezi reflexia destinului in oglinda sufletului tau. Priveste omul de langa tine ca fiind o persoana care are o parte invizibila numita suflet si nu incerca sa patrunzi dincolo de acesta parte invizibila, daca nu ai curajul de a vedea dincolo de aparente. Nu incerca sa intri cu bocancii in viata celui de langa tine, pentru ca exista o prea mare posibilitate sa lasi urme adanci si greu de “astupat.” Nu incerca sa fi un “pansament” pentru suflet, daca nu stii sa faci un suflet sa zambeasca cu adevarat ci doar in aparenta. Nu te astepta sa cunosti cu adevarat ce inseamna  frumusetea exterioara, daca nu ai stiut niciodata sa apreciezi frumusetea interioara. Dar in schimb incearca sa iubesti fara “dar” si “poate”, s-ar putea sa ai surpriza vietii tale si sa descoperi ca acel “dar” sau “doar”, au fost barierele pe care ti le-ai impus singur crezand ca iti este mai bine si sa descoperi ca fara acele bariere incepi sa descifrezi ceea ce iti este scris in cartea numita “destin”.
Chris Simion , scrie in cartea ei “Ce ne spunem cand nu ne vorbim”, ca, atunci  cand ne avem, ne respingem. Cand ne pierdem, ne dorim. Sa invatam sa traim in echilibru. Un echilibru pe care de multe ori reusim sa il avem, dar dintr-o prosteasca si nefireasca sau fireasca neatentie il pierdem. Echilibrul este precum increderea, se dobandeste relativ usor, daca stii sa te concentrezi pe ceea ce iti doresti, dar se pierde intr-o secunda, daca te-ai indepartat de al tau scop/ tel.
    Iti spuneam mai sus ce nu ar trebui sa incerci , revin si intaresc ideea ca ar trebui sa nu incerci sa cauti ceva ce nu stii ca ai vrea sa cauti, sau ceva ce nu ai vrea sa gasesti, dar cauti in speranta ca o sa gasesti ceva care sa inlocuiasca ce iti doresti cu adevarat. Nu putem inlocui ceva ce ne dorim cu adevarat cu  o copie a originalului pentru ca sufletul oricat ai incerca nu poate sa fie pacalit.
   Tot Chris Simon, spunea ca, atunci cand simti ca s-a terminat , nu accepta virgula, pune punct si da-ti alta sansa, eu cred cu tarie ca ceea ce spune ea este valabil in toate etapele si experientele la care suntem supusi zi de zi. Un sfarsit este de cele mai multe ori e un nou inceput.
  
Un nou inceput,  mai frumos, mai plin sufleteste, mai cald cu oameni care sa iti imbratiseze sufletul si sa iti magaie inima. Un nou inceput la poarta caruia sa nu mai accepti sa fi mintit frumos si unde echilibrul, increderea, visele sa ocupe primul loc. Un nou inceput cu speranta care   te ajuta sa indeplinesti orice in aceasta viata.

sâmbătă, 20 decembrie 2014

Imbratisarea si Zambetul... Haina Sufletului

Râsul e ca ştergătorul de parbriz: nu opreşte ploaia, dar iţi permite să iţi vezi de drum. (Jeanne Wasbro)

Cum nimic nu este la voia intamplarii, nici zambetul nu apare deloc intamplator pe chipul nostru, el apare in a reda frumusetea sufletului nostru sau a celui care este in fata noastra. Un proverb elin spune ca, "frumusetea se afla in ochii privitorului", asa este si cu zambetul, atunci cand pe chip apare zambetul ochii stralucesc.
    Exista rautate, exista invidie, exista etichete, oameni care isi murdaresc sufletul etichetand pe alti, dar exista si reversul , exista bunatate, exista gingasie, exista blandete, empatie, curaj , exista hrana pentru suflet si aceasta hrana poarta numele de iubire.
   Rautatea o gasim la fiecare colt , o intalnim in fiecare cuvant spus dupa un episod mai putin placut intr-o relatie sau pur si simplu intr-o conversatie, nu este dificil sa o expunem asupra  celuilalt, dar nu acelasi lucru putem sa spunem despre iubire, desi ea exista si este hrana datorita caruia noi ne trezim zilnic si spunem "Buna dimineata", numai omul incercat, numai omul in durere , face apel la iubirea din interiorul lui, cel fericit uita din pacate deseori ca este bine tot datorita iubirii- hranei pentru suflet.
     Un gest atat de simplu precum este un zambet si o imbratisare uneori poate sa faca din ceea mai intunecata zi, lumina, pentru ca zambetul si imbratisarea vin din suflet, unde este lumina, credinta si pace, chiar si in cele mai imvolburate clipe din viata noastra, acolo undeva intr-un loc, gasim clipa de lumina si credinta ca totul o sa fie bine.
     Imi doresc ca in aceasta perioada speciala sa va lasati purtati de magia momentului, sa vedeti dincolo de aparente si sa intelegeti cu totii ca nu exista frumusete vesnica exterioara , daca nu exista frumusetea sufletului. Nu exista iubire daruita, daca nu stii sa te bucuri de darurile primite de la Divinitate si astepti darurile materiale. Nimic din ceea ce primesti material nu o sa iti imbrace sufletul, daca nu stii sa apreciezi si partea spirituala acelui dar primit.
 Spuneam in articolul "Imbratisarea sufletelor" ca, avem nevoie de 4 imbratisari pe zi ca sa supravietuim, avem nevoie de 8 imbratisari pe zi ca sa ne mentinem si avem nevoie de 12 imbratisari pe zi ca sa crestem (http://novatv.ro- opinia-psihologului-"imbratisarea-sufletelor"), revin cu aceeasi intrebare cate imbratisari oferim zilnic, cate zambete sincere daruim celui care ne priveste? Oare stim sa ne hranim sufletul asa cum hranim organismul? Daca am hrani sufletul cu o jumatate din ceea ce oferim ca hrana organismului, cu siguranta nu am mai suferi de depresie, instabilitate emotionala si alte boli care de fapt sunt boli ale sufletului si nu ale organismului desi incercam sa le stopam cu medicamente, medicamentele fiind doar efectul placebo, iubirea, daruirea, iertarea fiind cele mai de pret "medicamente" pentru suflet, dar si pentru organism.
"Un om care rade  din tot sufletul e bun. Rasul e cel mai sigur examen al sufletului omenesc. Niciodata firea omului nu se dezvaluie mai deplin ca atunci cand omul rade. Uneori e foarte greu sa dibuiesti caracterul a cate unui om, dar e de ajuns sa-l surprinzi o singura data razand sincer si brusc si atunci carcaterul lui iti apare ca lumina zilei"

Va imbratisez cu drag.<3 

miercuri, 26 noiembrie 2014

Dincolo de cuvinte este magaierea sufletului



“Intelegem viata si Universul abia atunci cand intalnim Cealalta Parte”Paulo Coelho

 Astazi, intr-o zi de noiembrie cand frigul vrea sa ia si ultima picatura de caldura , ascunsa undeva acolo pe harta sufletului, m-am gandit sa va scriu cateva randuri despre afectivitate si magia gandurilor si ceea ce putem sa intalnim dincolo de cuvinte. Cu fiecare persoana cu, care intram in contact zi de zi, fie el contact verbal, vizual sau al corpurilor care se imbratiseaza oferindu-si caldura, magie si energie, traversam hrata sufletului acelei persoane. Prin caracterul său pregnant subiectiv, afectivitatea este procesul psihic cel mai legat de personalitate. Procesele afective reprezintă o formă de manifestare a atitudinii omului faţă de situaţiile de viaţă, faţă de realitatea înconjurătoare în general. Cu siguranta fiecare dintre voi ati traversat situatii, ati intalnit persoane care dintr-un motiv sau altul uneori nu pareau a avea o dispozitie prea placuta intr-un anumit moment. Probabil v-ati intrebat in gand sau chiar cu voce „De ce oare se intampla sa te comporti sau sa ma comport astazi asa... ce se intampla cu mine/ respectiv cu el?” V-ati gandit vrodata cate tipuri de dispozitii putem sa  experimentam in decursul unei vieti?
O sa va dau exemple de cateva tipuri de dispozitie, in incercarea de a clarifica faptul ca o tulburare afectiva nu este una si aceeasi cu o dispozitie afectiva. Asadar, dispozitia constituie expresia emotionala bazala si constanta care coloreaza comportamentul si intreaga viata psihica a unei persoane. Ea este traita si raportata subiectiv de catre fiecare dintre noi, putand fi in acelasi timp observata de catre persoanele din anturajul nostru. Cateva exemple din categoria dispozitilor de tip patolologic , dar si din aria normalitatii:
o   Dispoziţia eutimică considerată a fi o dispoziţie din aria normalităţii, care implică absenţa dispoziţiei depresive sau euforice.
o   Dispoziţia disforică constă într-o dispoziţie neplăcută, un amestec de tristeţe, anxietate, irascibilitate(nervozitate).
o   Dispoziţia iritabilă constă într-un sentiment de tensiune interioară astfel încât persoana este uşor de provocat, este înclinată la mânie, criticism, lipsa obiectivităţii. Iritabilitatea se manifestă prin reacţii prompte, ample, disproporţionate, cu agresivitate ori de câte ori persoana in cauza este contrariata sau incitata.
o   Dispoziţia euforică din punct de vedere patologic este descrisă ca o dispoziţie excesiv de bună în sensul unei veselii ieşite din comun, la un nivel care este inadecvat situaţiei. Ea este trăită ca o stare de bine general, de plenitudine, de sănătate, de putere, de extaz, însoţită de tendinţa de supraapreciere a propriei persoane, de fugă de idei, logoree cu ironii şi glume deseori contagioase, mimică expresivă, bogată, gesturi ample.. Euforia evoluează frecvent cu mici variaţii de amplitudine de scurtă durată de mânie (în special la contrarieri), sau de tristeţe cu caracter superficial şi efemer.
o   Dispoziţia depresivă, are o paletă a expresivităţii extrem de variată ca intensitate. Ea se poate extinde de la aria normalităţii până la cele mai severe afecţiuni psihice. Dispoziţia depresivă poate fi întâlnită: ca un sentiment tranzitoriu, normal, ca o trăsătură de personalitate, ca un simptom văzut într-o largă varietate de tulburări mentale primare sau datorate unei condiţii medicale generale sau induse de o substanţă psihoactivă , ca un simptom dominant ce caracterizează un grup de tulburări (tulburările de dispoziţe).
Cum spuneam mai sus , afectivitatea fiind procesul psihic cel mai legat de personalitate reprezinta si punctul cel mai sensibil in dezvoltarea personalitatii noastre, de aceea  cand va scriam acum cateva articole in urma despre tulburarea de personalitate , am ales sa pun accent pe tulburarea de personalitate instabil-emotionala. Daca nu exista acel echilibru intre ceea ce gandim si ceea ce transmitem la nivel emotional , nu facem altceva decat sa jucam inca un rol bine aranjat, dar pierdem din vedere ca mai exista acel ceva numit suflet. Omul nu este un corp care are un suflet , e un suflet care are o parte vizibila numita corp, dupa cum spunea si Paulo Coelho. Nu suntem doar o carcasa care protejeaza organele interne de rani exterioare, suntem energie, suntem magie, suntem speranta, suntem iubire , toate acestea redau forma sufletului fiecaruia dintre noi.
Trebuie sa privesti in interior pentru a te regasii , cand simti ca te-ai pierdut, priveste in oglinda din fata ta, e prietena ta ceea mai sincera si loiala. Nu am inceput articolul intamplator cu acest citat :Intelegem viata si Universul abia atunci cand  intalnim Cealalta Parte”, pentru ca nimic nu este intamplator, iar imposibilul e doar un mod de a vedea lucrurile si uneori un mecanism de aparare, dar imposibilul pana la urma e doar o idee.

Va imbratisez cu drag.

duminică, 23 noiembrie 2014

Dragostea virtuala si Ratiunile inimii




“Am invatat sa iubesc ca sa fiu iubit.”Octavian Paler
        
    Cu totii cunoastem legenda lui Pygmalion- din mitiologia greaca , el a fost un sculptor celebru care isi incheiase socotelile cu femeile, pe care le considera nedemne de incredere. Totusi el avea nevoie  de aceste fiinte pe care le dispretuia cu desavarsire. Intr-una din zile profitand de talentul sau a inceput sa sclupteze o statuie de femeie facand-o mai frumoasa decat ar fi putut fi vreodata o femeie si desigur cum deja stim Pygmalion s-a indragostit de propria lui lucrare. Legenda merge mai departe si spune ca acesta i-a pus numele Galateea si se ruga la Venus pentru o sotie exact cum era fata de fildes construita de el. Intr-o noapte minunea s-a intamplat si Galateea a prins viata, iar relatia lor a sfarsit printr-o casatorie.
            Facand o paralela cu legenda lui Pygmalion si relatiile virtuale din ziua de astazi, am putea sa spunem ca o relatie virtuala din zilele noastre reda oarecum legenda din mitologia greaca si spun asta pentru ca in relatile virtuale parctic ne creonam partenerul/ partenera exact asa cum  am vrea sa fie partenerul ideal.
 In spatele unui laptop putem sa credem ca este personajul ideal, pentru ca reusim sa trecem foarte usor peste defectele, imprefectiunile pe care le observam in cazul unei relatii in care ne vedem zilnic cu partenerul si unde totul este “palpabil” . La fel se intampla si cu relatile la distanta, la inceput totul este fermecator pentru ca exista aceea dorinta puternica de a fi cu persoana in cauza si trecem cu vederea toate lucrurile mai putin placute la partener, pentru ca,  exista aceea “flacara” care tine relatia vie si vedem in partener , partenerul mult asteptat si dorit “printul pe cal alb”, asta pana se ajunge la discutia inevitabila a angajamentului . In cazurile frumoase ,  partenerii reusesc sa ajunga la un numitor comun si fac ca relatia sa continue , dar exista si reversul  cand  odata cu acesta nevoie de a oficializa aceasta relatie la distanta incepem sa observam si partile negative ale partenerului/ partenerei, care se simte mult mai confortabil in aceasta relatie “minunata” la distanta.
Relatia la distanta aduce si multe dezavantaje dupa ce farmecul de inceput se pierde usor, usor, pentru ca dupa o perioada,  apare aceea dorinta de mai mult decat intalniri pasagere,sfarsit de weekend mult asteptat, mesaje interminabile pe retelele de socializare sau promisiuni nerespectate.  Cand spun dezavantaje ma gandesc la momentul cand relatia la distanta se termina mai putin favorabil si lasa in urma stima de sina scazuta , neincredere, nesiguranta, dorinta de neimplicare in alte relatii, refuzul de a mai creona altceva frumos pe viitor. Acum desigur o sa spuneti ca acestea sunt prezente si in relatiile care nu se incadreaza in categoria celor virtuale sau la distanta si sunt intru-totul de accord, doar ca aici, in relatile virtual/ la distanta sunt mult mai accentuate aceste sentimente negative rezultate de pe urma unei relatii la distanta , datorita modalitatii in care aceasta relatie ia forma.
Ceea ce ar putea sa ne ajute pe viitor inainte de a ne implica intr-o astfel de relatie sau oricare alt gen de relatie ar fi urmatorii pasi :
  s       Sa  intelegem ca inima are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le cunoaste.
§            Sa intelegem ca schimbarea indiferent de natura ei trebuie sa vina din interior nu din exterior , din dorinta de schimbare a noastra si nu pentru ca ne cere partenerul sau partenera.
§            Sa intelegem ca in a incerca sa schimbam o persoana, nu inseamna intodeauna ca aceea persoana o sa devina exact ceea ne dorim noi.
§            Sa intelegem ca a darui iubire, nu inseamna ca o sa primim inapoi exact ce am daruit ci ca trebuie sa daruim deschisi nu cu gandul ca trebuie sa primim ceva inapoi.

§           Sa intelgem ca perfectiunea si ambitia nu duc intodeauna la cresterea unei relatii si ca, iubirea daca este  virtuala, unilaterala, triunghiulara, interzisa , androgina poate sa fie “otravitoare”, dar poate sa fie si vindecatoare atunci cand vorbim de iubirea sincera dincolo de aparente , de noi depinde de ce forma vrem sa ii dam , de noi depinde de cum vrem sa ne hranim sufletul.

duminică, 5 octombrie 2014

Gandurile negative versus Dragostea neimpartasita

Zilnic ne plangem ca trecem prin perioade mai putin bune, ca nimic din ceea ce facem nu functioneaza bine, ca iubim persoana nepotrivita si dragostea nu ne este impartasita... oare de ce?
V-ati gandit vreodata cat de mult influenteaza gandurile negative pe care le aveam la adresa noastra, dezvoltarea armonioasa a relatiilor cu cei din jurul nostru?
Un exercitiu simplu, care merita incercat cel putin o data pe saptamana : Va puneti in pat seara, luati o foaie si un pix, trasati o rubrica cu lucrurile pozitive pe care le-ati facut pe parcursul zilei si iar intr-o alta rubrica lucrurile pe care le considerati negative si care v-au distorsionat planurile pe care le aveati pentru accea zi. Apoi pe inca o rubrica treceti ce ati fii putut face cu lucrurile nagative pentru ca ele sa fie la o intensitate mai mica.
Acelasi exercitiu il putem face si atunci cand simtim ca , dragostea nu ne este impartasita de catre partenerul nostru: luam o foaie de hartie o impartim in trei parti : notam toate lucrurile pozitive pe care le facem pentru o dezvoltare armonioasa a relatiei noastre, notam toate lucrurile mai putin bune cu care venim in relatia noastra si o alta rubrica in care notam toate lucrurile posibile pe care putem sa le facem in asa fel incat sa aducem creativitate si spontaneitate in relatia noastra. Sa nu uitam in orice tip de relatie pe care o avem este extrem de important ceea ce gandim.
 Paulo Coleho, spunea astfel : Razboinicul lumii crede. Pentru ca este sigur ca gandirea sa ii poate schimba viata, viata incepe sa i se schimbe . Deoarece e sigur ca are sa gaseasca dragostea, dragostea aceasta isi face aparitia." 
Specialistii si oamenii de rand deopotriva sustin ca , atunci cand dragostea nu merge bine , sufletul nostru nu merge bine, iar mintea ne joaca feste. Aici vreau sa pun accentul: "mintea ne joaca feste", totul porneste de la ceea ce gandim pentru ca noi oamenii suntem intr-o continua transformare si pentru a face fata transformarii si pentru a nu deforma sentimentele care ne sunt impartasite si aduse uneori ca un elogiu de persoana iubita, trebuie sa invatam sa gandim frumos, in momentul in care gandim frumos, colorat si mult ravnita dragoste apare mai repede si sub mai mai multe forme.
Chiar si tulburarile de ordin comportamental, psihic, despre care v-am povestit in articolele mele cum sunt depresia, anxietatea, atacurile de panica, problemele de natura sexuala, stresul, alcolismul, dependenta patologica de persoana investita afectiv sunt toate tulburari in dialogul nostru cu dragostea si cu propriul nostru interior. Ascultati interiorul  si acorda-i credibilitate atunci cand incearca sa iti spuna ceva, foloseste-te de sentimentele tale si incearca sa le oferi posibilitatea externalizarii.

"Ai grija sa nu incerci niciodata sa compari doua relatii: nu se poate masura dragostea cum masuram un drum sau inaltimea unei cladiri"- Vrajitoarea din Portobello

duminică, 14 septembrie 2014

Grup de dezvoltare personala pentru copii prin metoda psihodramei- la Medias

Oamenii se cunosc în funcție de împrejurări. 
Sufletele se întîlnesc dincolo de orice împrejurari" Chris Simion




          Un grup de dezvoltare pentru copii folosind ca metoda terapeutica psihodrama -Dezvoltarea personala prin metoda psihodramei : Ce este psihodrama (vezi articolul: " Psihodrama Clasica Moreniana)

        Am intalnit pe parcursul timpului persoane (parinti, bunici, cadre didactice), care ma intrebau ce este un grup de dezvoltare pentru copii?... ce inseamna terapia de grup pentru copii?
          
          Datorita acestor considerente si nu numai, am decis sa formez un grup de dezvoltare pentru copii, in cadrul  caruia sa gasim solutii potrivite fiecarei problematici de care ne lovim zilnic, acasa la scoala, la gradinita,  in vizata la prieteni, in viata de zi cu zi.

Prin dezvoltarea sentimenetului de  acceptare neconditionata si apartenenta la un grup, urcam o treapta in dezvoltarea armonioasa a copilului . 

Prin participarea la intalnirile de grup, copilul  se va simti apreciat, acceptat asa cum este el, valorizat, inteles si astfel o sa devina mai constient de sine , o sa isi accepte mai usor infrangerile si o sa isi aprecieze mai intens calitatile si reusitele. O sa fie mai deschis in a adopta atitudini noi- variate, fara teama de esec, etichetare, judecata sau respingere. 

Jocul, teatrul,  muzica, dansul, pictura, modelajul, colajul, terapia ocupationala ajuta la dezvoltarea armonioasa a copilului in toate planurile sale psihice:  senzorio- perceptiv, motric, cognitiv, motivational,  comportamental social  si educational. 

Toate activitatile formative din cadrul grupului de dezvoltare o sa fie sub forma ludica (a  jocului), deoarece jocul reprezinta pentru copil un factor motivational  important la varste mici, dar si la varste mai mari.


In cadrul grupului de dezvoltare personala se urmareste atingerea obiectivelor majore prezentate aici prin urmatoarele intrebari :

  • Ce trebuie sa facem pentru  dezvoltarea  creativitatii ,  a imaginatiei, a abilitatilor de comunicare a  dezvoltarii relatiilor intersociale la copii?
  • Cum putem sa dezvoltam stima de sine, increderea in fortele proprii?
  • Cum putem sa ii eliberam pe copii de angoase precum frica, teama de esec, teama de abandon, fobia sociala?
  • Cum inlaturarm comportamentele agresive, conflictuale ale copilului?
  • Cum imbunatatim capacitatea de concentrare si atentie la copii ?

 O sa formez  la Medias un astfel de grup incepand cu data de 4 octombrie 2014. Acest grup o sa fie dedicat copiilor si desigur parintilor copiilor din cadrul grupului.


  • Numarul de copii din cadrului grupului o sa fie intre 6 si 8 copii.
  •  Varsta de inscriere in grup : 6-12 ani 
  • O sa aiba loc o intalnire de evaluare pentru stabilirea nevoilor copillului si explicarea functionarii acestui grup parintilor care vor dori sa  isi aduca copilul in cadrul  grupului.
  •  Durata grupului  de dezvoltare : 10 intalniri, in fiecare sambata, timp de o ora,  Copilul o sa fie intr-un loc magic, in care prietenia si acceptarea o sa fie primele "resposabilitati".
  • Ora se va stabili imediat dupa ce grupul o sa fie format.
        Detaliile in ceea ce priveste locatia in care se vor desfasura intalnirile, o sa le primiti telefonic imediat dupa inscrierea in grup.

Va astept cu drag.

Psih. Ababi Alexandra
Pentru inscrieri : 0761524005 
                            e-mail : alexandra_ababi@yahoo.com sau
ababi.alexandra@yahoo.com
                             



duminică, 3 august 2014

Mintea ta este comoara ta... accepta-te pe tine insuti fara masca

 Nu cauta ceva ce iti doresti in ceilalti din jurul tau, cauta in sine, invata sa te descoperi pe tine, ca sa poti sa ii faci pe ceilalti sa te observe, cauta sa te folosesti de energia ta, nu o risipi, suntem energie si plecam in energie.
 Cu siguranta intalnim zi de zi persoane care au un  extra plus de energie si pentru ca nu stiu sa-l foloseasca in asa fel incat sa-si faca ziua mai productiva, ne transfera noua aceea energie, iar daca corpul, nostru nu si-a folosit pentru sine propria energie, surplusul de energie, care ne este trasferat , nu este decat o supra incarcare , o supra solicitare de aici si durerile de cap, starea de disconfort pe care o simtim, cand ne intalnim cu anumite persoane.
Campul uman este organizat pe langa niveluri si in centre de energie , numite chakre- care inseamna in sanscrita "roata de lumina" si fiecare dintre ele seamana putin cu o palnie sau un vartej care se roteste. Atunci cand se roteste se petrece un schimb constant de energie cu mediul inconjurator, energia iese prin chakre spre lume si intra din campul unificat spre interiorul corpului. Energia pe care o primim din exterior hraneste si sustine campul individual si corpul fizic al fiecaruia dintre noi.

Spuneam mai sus ca surplusul de energie primit de la o alta persoana ne poate afecta negativ la fel si chakrele sunt afectate de starea ta de constinta . Daca o persoana cu care intri in contact iti provoaca sentimente negative aceste centre de energie ale corpului uman se distorsoniaza si isi pierd echilibrul .Cand simtim acestea inseamna ca ele au incetat sa mai aduca spre interior energie proaspata , trimitand energie doar spre afara , si atunci campul- corpul tau este epuizat si sensibil la problemele de sanatate si mult mai receptiv la energile negative din jurul lui.
Corpului uman ii corespund sapte chakre majore si douazeci minore , fiecare chakra isi are propriul scop in relatie cu zona de constiinta , pe care o influenteaza . Ea are tendinta sa te influenteze sa iei o anumite decizie sau sa te indrepti intr-o anumita directie. E ca si cum fiecare chakra ar avea o minte proprie.  Asadar, acorda mai multa atentie la undele transmise de campul tau energetic, s-ar putea sa fii suprins/a de cat de important este sa vezi si sa iti simti interiorul.

Nu de putine ori  am citim in ultima perioada despre gandirea pozitiva care la randul ei atrage energia pozitiva, care este oare rolul gandirii pozitive in videcarea unei persoane depresive?
 Spuneam in articolele precedente ca depresia poate sa apara ca sentiment tranzitoriu normal, ca o trasatura de personalitate ( cum sunt persoanele melancolice, aplatizate afectiv- predominand o gandire negativa) sau ca un simptom vazut intr-o larga varietate de tulburari. De asemenea am mai precizat in articolele anterioare ca printre simptomele principale in diagnosticarea depresiei se regasesc lipsa de energie- ceea ce explica exact ce am spus mai sus si anume ca centrele noastre energetice au incetat sa mai aduca spre interior energie proaspata si atunci corpul este epuizat, lipsit de putere si transfera mai departe corpului si mintii noastre aceasta informatie negativa ducand la o capacitate redusa de concentrare, tristete, ganduri negative , sentimente de vinovatie, reactii incetinite. Dupa cum spunea si marele maestru Osho , noi toata ziua gandim , gandirea ne arata doar ca dispunem de mai multa energie, decat folosim pentru a traii. Chiar si atunci, cand traim depresia gandim, dar e o gandire negativa pentru ca risipim ceea ce primim, ratam viata reala pentru ca nu folosim energia primita si existenta in interiorul nostru. O gandire pozitiva, e o alegere, de noi depinde daca facem acesta alegere sau nu, oamenii pozitivi atunci cand traversam o astfel de incercare nu ii intalnim intamplator, ei vin pentru a ne arata ca avem in noi resurse si solutii. Accepta pe cel de langa tine, dar mai intai de toate accepta-te pe tine si energia ta .

Sa acordam atentie la aspectele cu ce am fost inzestrati o sa ne aduca bucurie, culoare, pozitivism in viata noastra, de mintea noastra depinde daca avem sau nu un corp sanatos.

 "Atunci cand energile proaspete vor curge , foloseste-le astazi- fa ca ziua de azi sa fie completa in sine; ziua de maine va avea singura grija de ea . Nu te ingrijora in privinta zilei de maine. Grija , problema , anxietatea arata un lucru simplu , ca nu traiesti corect , ca viata ta nu este inca o celebrare, un dans, o festivitate. De acolo rezulta toate problemele."Osho

miercuri, 16 iulie 2014

Terapia prin joc si lista de sarcini pentru copilul cu TSA

Oamenii se cunosc în funcție de împrejurări. Sufletele se întîlnesc dincolo de orice împrejurare” - Ce ne spunem cand nu ne vorbim- Chris Simion


       Asa cum va povesteam si in articolele precedente care se refereau la copilul cu TSA si familia lui, terapia prin joc aduce cu ea mari beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a unui copil cu TSA.
Unii copii diagnosticati cu TSA au comportamente rigide , de tip ritualic si obsesiv- steriotip, din cauza carora  este mai greu sa se intre cu ei intr-o relatie pozitiva reciproca. Terapia prin joc ii ajuta pe copiii cu TSA sa-si dezvolte abilitati necesare pentru a se implica in jocul interactiv . In timpul sedintelor terapeutul apeleaza la jucari si la diferite activitati pentru a implica copilasii in activitati adecavate varstei. Prin  terapia prin joc copiii pot intelege mai bine sarcinile si isi pot exprima mult mai bine emotiile ( exprimarea emotiilor fiind o problema la copiii cu autism), astfel incat resuesc sa se decurce mai bine in situatile de natura sociala.
     Terapia prin joc poate sa fie continuata si acasa de catre parinti apeland la ceea ce autoarea cartii "GIVE ME 5" numeste "Lista de Sarcini".
O sa va descriu ce inseamna aceasta lista de sarcini si ce are in vedere: in acest mod se ajunge la o mai buna claritate in ceea ce priveste pasii pe care trebuie sa ii indeplineasca fiecare persoana din mediul copilului cu TSA pentru o mai buna devoltare a lui. Vizualizarea sarcinilor de pe lista cum spuneam aduce un plus de previzibilitate si claritate.
      Care sunt  situatile in care putem utiliza o lista de sarcini ? Atunci cand :
  • In timpul zilei apar greutati in lucrul cu copilul cu TSA;
  • In special dimineata sau seara (cand apar cele mai mari dificultati);
  • Exista mult stres alaturi de copilul ce vine de la scoala;
  • A manca este o mare problema;
  • Copilul cu TSA nu doreste sa se imbrace;
  • Mersul la culcare este o problema grea;
  • Apare orice problema "mare";
  • Este nevoie de uniformitate in abordarea copilului.
    Lista poate sa fie privita ca o enumerare a intelegerilor pe care le aveti (cu educatori, terapeuti, alte persoane din preajmea copilului).

Modelul  unei liste a sarcinilor :


Lista sarcinilor pentru
Data:
Subiect:
Completat de :

CAND
CE
CUM
UNDE
CINE





















Notati fiecare pas in coloana "CE"-faceti pasii cat mai detaliati sau cat mai simpli in functie de ceea ce poate sa faca copilul in mod sigur si singur. Pasii sa fie trecuti in ordinea corecta si cu timpul necesar pentru executare. Pentru a fi mai parctic si mai usor coloana "CAND"  a fost plasata la inceputul listei. Trebuie sa tii minte ca prea mult timp pentru pauze este timp neumplut ( deci timp pierdut pe lucruri care nu ne ajuta).
Planificati totul exact, fiecare sarcina sa fie legata de cealalta ca zalele unui lant. Fiti clari si folositi cat mai multe detalii despre "UNDE" si cu "CINE" se vor executa aceste sarcini.

Surse : GIVE ME 5- Collete de Bruin


luni, 2 iunie 2014

Despre iubire vorbim...

         
Despre sentimente, emotii, trairi , experiente vorbim zi de zi, minut de minut, cu fiecare persoana care intra in contact cu noi, dar de simtit cand simtim, cum simtim... fiecare persoana care intra in contact cu noi lasa  o "piesa" in acest puzzel numit viata, de noi depinde cum asezam piesele ca ele sa formeze puzzelul dorit.
          Paulo Coleho, spunea intr-una din cartile sale ca, daca acceptam tot ceea ce e gresit in noi- si chiar si asa, credem ca meritam o viata vesela si fericita – atunci deschidem o fereastra , e primul pas in care am incetat sa mai vorbim de sentimente si incercam sa le si ascultam, sa le si intelegem si aici nu ma refer la sentimentele altora fata de noi ci la sentimentele noastre. Deschidem fereastra pentru a primii ce avem mai bun si mai frumos in noi.

         Cand un capitol se incheie , cand o relatie ia sfarsit , suferim de cele mai multe ori o pierdere, aceste pierderi sunt de mai multe tipuri. Probabil acum va intrebati de ce vorbind despre iubire (un sentiment pozitiv), am ales sa pun in puzzle si pierderea (un sentiment negativ), e simplu cand iubim, cum spuneam si in articolul precedent simtim ca totul e ceva de nedescris, ca plutim... dar se intampla de asemenea atunci cand iubim sa si pierdem. Vreau sa intelegeti prin acest articol ca o pierdere nu inseamna ca noi trebuie sa ne pierdem sinele, identitatea, vreau sa intelegti ca nu e suficient sa  vorbim despre iubire, pierdere, suferinta, zambete , bucurie , daca nu le si traim. A vorbii inseamna a trece prin filtrul gandirii, iar a te pune in situatie, a experimenta, inseamna a trece totul prin filtrul sufletului.
Atunci cand reusim sa trecem tot ceea ce am trait atat  printr-o sita a sufletului cat si prin filtrul gandirii, inseamna ca ne-am vindecat, inseamna ca am reusit sa nu ne pierdem pe noi insine, inseamna ca am gasit echilibrul dintre iubirea fata de noi si fata de partener.
          Louise Hay, descrie pierderea ca fiind de  trei tipuri, cu siguranta atat eu cat si tu  si cei de langa noi le-am experimentat candva, doar ca nu ne-am gandit ca ele se numesc astfel : pierderea complicata, pierderea care te face sa te simti in doua luntri si pierderea neasumata public.
           O sa va vorbesc  despre pierderea complicata, am mai spus si in articolul precedent ca, aven tendinta de a ne complica singuri viata, de aici si pierderile si iubirile noastre sunt complicate. De obicei o pierdere o numim complicata atunci cand nu ne asteptam ca aceea pierdere sa se intample. Datorita acestui fapt apare si imposibilitatea de a reactiona si de a avea tendinta de a ne izola, dar trebuie sa va reamintesc ca oricat de complicate ar parea ca sunt lucrurile, oricat de complicata ar parea ca este pierderea suferita, intodeauna exista posibilitatea de vindecare, numai de noi depinde daca vrem sa ne vindecam . Sa luam ca exemplu o situatie prin care cred ca am/ati trecut fiecare intr-un anumit moment din viata.  Intr-o relatie in care un partener isi doreste ca relatia sa se incheie, iar celalalt nu, cel care nu isi doreste ca relatia sa se incheie, pentru a  accepta mai usor incheierea aceste relatii si pentru a se vindeca de aceasta pierdere, ar putea sa se gandeasca astfel:  “Chiar daca nu inteleg deocmadata care este adevartul motiv al despartirii noastre accept aceasta realitate si aleg sa merg mai departe cu amintirile frumoase pe care persoana langa care am trait mi le-a daruit , fac acestea pentru a ma vindeca.”

                Modul in care noi gandim construieste puzzelul numit “viata”. Gandim pozitiv- atragem pozitiv, gandim negativ- aspecte negative vom traii. Cauta in tine resursele de a experimenta, de a tarii o iubire si atunci iubirea o sa apara nu mai devreme , nici mai tarziu, o sa apara exact la momentul potrivit. Nu-ti fie teama sa cauti in tine, ai sa gasesti intodeauna ceea ce o sa ai nevoie, nu uita ca esti un puzzle, al caror piese sunt  lucruri pe care le gasesti in marea ta cautare.
“Am descoperit ca si cautarea poate fi la fel de interesanta precum gasirea. Atata timp cat ne invingem teama.” Paulo Coelho

sâmbătă, 26 aprilie 2014

Dragostea...un Joc al Mintii, o Prapastie a Sufletului sau Raiul pe Pamant?

Dragostea e singura punte dintre invizibil si vizibil cunoscuta de toti. E singurul limbaj eficent pentru a traduce lectile pe care Universul le da in fiecare zi oamenilor dupa cum spunea Paulo Coelho, iar atunci cand dragostea nu exista, fie ea din partea partenerului, fie ea din partea familiei, a mediului in care ne traim experientele si le vizualizam, ajungem sa credem ca dragostea poate sa fie si "Prapastia sufletului".

Dintre toate  legendele si povestile de dragoste cred ca una dintre cele mai cunoscute este legenda celtica, Tristan si Isolda, este probabil una dintre cele mai lipsita de compromisuri, care am putea sa o incadram ca fiind dragostea-"Raiul pe Pamant".
 In acesta legenda Isolda vrea sa se razbune crunt pe Tristan pentru ca acesta i-a omorat unchiul, dar cand privirile li se intalnesc , intreaga ura a Isoldei se transforma fara voia ei in afectiune, (dragoste la prima vedere ar spune unii dinte noi).
Iar in momentul in care datorita sau din cauza dragostei ajungem sa spunem ca nu mai judecam sau ca dragostea "prosteste" femeia sau barbatul pentru ca este valabil si invers, putem spune ca dragostea este "Un joc al mintii".
Dar oare ce e dragostea, cum ne indragostim si cum ajung doua persoane sa traiasca sentimente intense, emotii puternice, astfel incat sa treaca de la agonie la extaz si invers? Cum se face ca acest sentiment atat de puternic reuseste uneori sa puna stapanire pe ratiune? De ce dragostea e mai puternica ca ratiunea in cele mai multe situatii?
E atat de simplu si atat de complicat in acelasi timp, doar de noi depinde cum oferim raspuns la aceste intrebari, sunt sigura ca fiecare dintre voi v-ati adresat aceste intrebari . Dar controlul asupra sentimentelor noastre este la noi si nu la cel de langa noi. In fiecare situatie in parte numai "tu", ai control asupra mintii, emotilor si sentimentelor tale.
Creier de femeie si creier de barbat... Stefan Klein in cartea sa "Formula fericirii", ne explica faptul ca, atractia dintre sexele opuse ia nastere in minte. Creierul femeilor si creierul barbatilor sunt programate diferit , pentru ca ele sa-i doreasca pe ei si invers. Bazele acestui mecanism sunt stabilite deja cand fatul se afla in uter, inca dinaintea nasterii suntem meniti sa avem dorinte sexuale, conform autorului citat mai sus.
Cand vorbim despre diferentele de gandire dintre barbati si femei, ele sunt destul de mici, dar in dragoste ele devin uriase.
Conform studiilor , acestea sustin ca anatomia creierului reprezinta una dintre motivele pentru care sexualitatea masculina e atat de inrdudita cu agresiunea , deoarece regiunea preoptica este legata prin mai multe fascicule de nervi , de nucleul amigdalian, centrul care declaseaza printre altele agresivitatea , de aici trecerea de la extaz la agonie.
Cand esti indragostit , lumea ti se pare ca este a ta sau cel putin asa declara cei care sunt indragostiti si trebuie sa ii credem pe cuvant :), cand esti indragostit partenerul ti se pare o fiinta deosebita, minunata si ca aceea fiinta care te-a facut sa te indragostesti de ea nu are egal. Aceste sentimente puternice se asociaza in creier cu o stare de excitatie deosebita , in care limitele eului par sa se dizolve.
Alti cercetatori compara dragostea cu dependenta de stupefiante, o sa spuneti ca nu este o comparatie tocmai potrivita, dar ei sustin ca intr-un caz apare nevoie de droguri iar in celalalt nevoia de persoana iubita , asemanarea dintre cele doua situatii se regaseste in momentul sevrajului sau al despartirii de fiinta iubita. Chiar si consecintele sustin cercetatorii ca  sunt asemantoare senzatia de singuratete, pierderea poftei de mancare, tristetea, insomnia si iritabilitatea.
Dupa cum stim dupa un timp in ambele situatii, daca suntem perseverenti si invatam sa ne apreciem mai mult si sa ne iubim mai mult efectele si dependentei atat de dragostea primita de la persoana iubita cat si de drog scad.
Fericirea, dragostea, sentimentele puternice pozitive sunt pentru creier un izvor al tineretii si prosperitatii. Atunci cand ne indragostim si trecem de la extaz la agonie nu trebuie sa il invinovatim pe cel de langa noi pentru ce i-am permis sa ne faca sa simtim, pentru ca nu este unuicul responsabil pentru ceea ce simtim. Daca ne ascultam sufletul , o sa ajungem intodeauna chiar daca o sa fie si prin suferinta sa intelegem ca dragostea indiferent de unde provine ea nu poate ranii, doar noi putem sa ne ranim pentru ca perimtem ca dragostea sa fie pictata in nunate de gri.
Drgostea nu se descrie, se simte, nu se vorbeste, se traieste din strafundul sufletului, dragostea creaza echibrul dintre ratiune si suflet, dragostea poate sa creeze dependenta, dar poate vindeca in acelasi timp. Dragostea poate sa fie patologica si toxica, daca tii cu dintii sa i te impotriveste. Imi permit sa iti transmit prieten drag, cititor al acestui articol sa-ti ingrijesti sufletul pentru ca el este comoara in care se regasesc toate sentimentele frumoase , datorita caruia esti " aici si acum".
"Dragostea e todeauna noua , indiferent daca am iubit o data , de doua ori, de zece ori in viata- suntem mereu in fata unei situatii pe care nu o cunoastem. Iubirea ne poate duce in Iad sau in Rai, dar undeva ne duce todeauna. Trebuie sa o acceptam pentru ca ea este hrana existentei noastre." Paulo Coleho

Foto: Daniel Radulescu