joi, 9 ianuarie 2025

Oglinda copilului tău esti chiar tu....

"Scuzele obligatorii îi învață pe copii  să spună lucruri pe care nu le simt, 
așadar să mintă."-Alfie Kohn





Prea des le cerem copiilor să se conformeze unor modele pe care ei nu le consideră modele, prea des se întâmplă în comunicarea cu copilul și/sau adolescentul să auzim explicația " trebuie să faci asta pentru că eu sunt părintele tău și eu știu mai bine" sau "eu știu mai bine pentru că am fost și eu la vârsta ta".











Incearca sa raspunzi la urmatoarele  intrebari din postura de adult si mai apoi din rolul de adult:

  •  Cerințele in ceea ce il priveste pe copilul tau sunt zilnice, dar te-ai intrebat vreodata daca si recompensele verbale si fizice sunt zilnice ? 
  • Nevoile tale in ceea ce il priveste pe copilul tau sunt zilnice (ai nevoie ca el sa te asculte, ai nevoie ca el sa iti raspunda la solicitari, ai nevoie ca el sa inteleaga atunci cand ii interzici anumite aspecte, ai nevoie in fiecare zi ca el sa iti satisfaca o nevoie) 
  • Oare de cate ori te-ai gandit ca nevoile tale ca parinte nu sunt in permanenta si nevoile copilului tau?
Sunt convinsa ca ai auzit, acest rezervor este nevoie sa fie alimentat zilnic, doar ca in functie cu ce il alimentam el poate sa functioneze corespunzator sau poate sa existe momente in care se blocheaza.

Copiii indiferent de vârstă, timp, spațiu și oamenii pe care îi vor întâlni au nevoie de elemente esențiale (iubire, atenție, răbdare si înțelegere, curaj, determinare, consecvență) care să conducă la o dezvoltare armonioasă a fiecărui copil devenit adolescent și mai târziu adultul de mâine.







5 "daruri" pe care adultul in rolul de părinte poate sa i le ofere copilului de astăzi și adultului de mâine:









1.Atenție:
 A oferi atenție înseamnă a asculta activ, a fi interesat de ceea ce i s-a întâmplat sau ce și-ar fi dorit să i se întâmple.  Copilul de astazi poate sa solicitate mai mult timp, mai mult spatiu, mai multe imbratisari, mai multe momente petrecute in familie, pentru ca, copilul de azi nu este adultul in rolul de parinte.

2. Timp: 
Timpul este prețios atât pentru tine adultul din fața copilului dar cu atât mai mult pentru copilul din fata ta. De aceea vin cu o alta recomandare calduroasa catre tine, care este o nevoie pe care am observat-o la copilul de azi din practica privata si nu numai : pentru copilul de azi timpul este aici si acum, cele 10-20 de minute dintr-o zi in care sa nu ii amintesti doar de responsabilitatile lui ci sa ii povestesti deschis si fara temeri cate de mult il validezi, cat de puternic si curajos il vezi si cat de multe poti sa inveti si tu de la el, nu doar el de la tine.

3. Spatiu: ;Copilul mic sau adolescentul tau au nevoie de tine, dar nu sub forma de hiperprotectie, are nevoie de tine pentru ca tu sa il lași să "zboare", in acelasi timp sa ii pui limite sanatoase care sa ii ofere siguranta si inc8redere ca tot timpul tu parintele lui o sa fii acolo.

4. Limite sanatoase :  cuvantul "limite" te duce cu gandul la a impune ceva in mod neplacut, dar nu e nevoie sa fie mereu asa, copilul de astazi si adolescentul de maine are nevoie de limite sanatoase care sa creasca nivelul comunicarii dintre voi doi, limitele sanatoase o sa creasca nivelul de repect in relatia dintre voi.Exemplu de limite sanatoase: " iti permit sa iesi cu prieteni si este chiar o bucurie pentru mine faptul ca faci parte dintr-o gasca, dar imi doresc sa iti cunosc prieteni pentru a te intelege si pe tine mai bine. De aceea ai libertatea sa ii aduci la noi acasa in prezenta noastra oricand doresti."

5.Rabdare: posibil sa fie una dintre calitatile cele mai dificil de dezvoltat la copil, insa de cele mai multe ori acele calitati pe care nu le are adultul nu o sa le dezvolte nici copilul, pentru ca tu, adultul din fata lui esti oglinda copilului tau. Rabdarea este o virtute pe care daca ajungi sa o dobandesti inseamna ca eul copil a crescut si i-a dat voie adultului sa se dezvolte armonios.

Concluzie : cere copilului ccea ce stii ca esti capabil sa ii oferi, cere-i copilului tau ceea ce stii ca poate sa vada in tine (curaj, determinare, deschidere, incredere, ambitie). Ofera-i copilului tau ocazii sa creasca in armonie cu tine si nevoile voastre, impreuna va veti dezvolta armonios.

Psiholog- Psihoterapeut:
 Alexandra Rusu-Ababi



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu