marți, 2 iulie 2024

Ce îți dorești să transmiți din rolul de părinte în relația cu adolescentul tău?

"Hrănește fiecare copil cu iubire, atenție și răbdare, 
copilul de astăzi este adolescentul și adultul de mâine."




Adolescentul de astăzi în cele mai multe dintre situații este oglinda adultului din casa unde își petrece întreaga viață. Nimic nu este la voia întâmplări și nimic din ceea ce adolescentul din ziua de astăzi prezintă nu este fără motiv. 

Tot ceea ce adolescentul de astăzi face are un motiv, care de fapt de cele mai multe ori este reprezentat de o nevoie emoțională pe care adolescentul tău nu a înțeles-o așa cum te așteptai sa o înteleagă sau care nu i-a fost satisfăcută conform așteptărilor lui.

Într-un moment în care simte că nu este înțeles, acceptat și iubit recurge la comportamente care sunt văzute de societate ca fiind dezirabile și care în mod inevitabil îi schimbă și lui viața. 

Motivele pentru care alege să se comporte altfel decât așteptările pe care fiecare părinte le are de la adolescentul lui pot să fie extrem de simple și complexe în același timp. 

Are nevoie de o comunicare deschis, are nevoie de   limite care să îi crească încrederea în capacitățile proprii, are nevoie să se simtă ascultat, are nevoie să simtă că și părerea lui este importantă, are nevoie să se simtă în siguranță în mediul familial, are nevoie de iubire, are nevoie de tine în mod necondiționat.

De cele mai multe ori ei par a se mulțumii  cu lucrurile materiale, pe deoparte este ceea ce se observă la exterior, pe de altă parte în cele mai multe cazuri prin exprimarea nevoii de lucruri materiale, ei vor umple golul din interior cu o placere de moment, cu o nevoie materială de moment. 

Nu există o rețetă prin care să reușim întotdeauna să avem cu adolescenții numai relații armonioase, în schimb există ceea ce se numește : răbdare, atenție, iubire, suport, acceptare, înțelegere și perseverență.

Nu știu dacă este cel mai potrivit exemplu, dar este unul pe care îl am în acest moment în gând: adolescentul tău este aluatul pe care îl pregătești pentru cozonacii gustoși cu nucă. 

Cozonacii au nevoie de mai multe ingrediente ca să crească frumos, dar un aspect o să fie mereu esențial, baza (în acest caz făina  este nevoie să fie una de calitate superioară), așa este și în cazul adolescentului tău. 

Dacă educația din copilăria mică este santoasă, armonioasă, dacă mediul în care o să crească adolescentul tău este unul în care se simte în siguranță, iubit, apreciat, înțeles și responsabilizat conform capacităților lui și el o să fie un adolescent cu imagine de sine sanatoasă, care o să accepte și o să înțeleagă necesitatea limitelor, o să reușească să dăruiască și să primească atenție și iubire,fără a impune condiții. 

Adolescentul de  astăzi mai are nevoie și de modele de așa "da" și modele de "așa nu", poate nu reușește să facă întotdeauna alegerile cele mai potrivite, dar cu siguranță întotdeauna o să aibă nevoie de tine ca resursa lui emoțională principală.




Ce anume să evităm în relația de comunicare cu adolescentul de azi:

💢 Evită să îi vorbești mereu cu superioritate;
💢 Evită să îl acuzi mereu, fără să îi oferi posibiltatea să îți argumenteze un anumit comportament;
💢Evită să îi ceri mereu să facă ceva fără ai oferi și tu ceva la randul tău.
💢Evită să îi răspunzi mereu "nu înțelegi, e inutil să îți explic, o să înțelegi când o să ajungi de vârsta mea."

Ce anume să faci pentru a dezvolta o relație armonioasă cu adolescentul de azi:

🌞Vorbește-i conform capacităților lui de înțelegere.
🌞Cere-i părerea și ține cont de ea, îl responsabilizează.
🌞Ascultă-l, chiar și atunci când simți că nu ești de acord cu ceea ce îți spune, îl ajută să aibă mai multă încredere în relația dintre voi.
🌞 Folosește limitele ca fiind sănătoase, oferă-i exemplu propriu despre importanța limitelor în relațiile tale cu prietenii tai, uneori un exemplu propriu contează mult mai mult ca o morală.
🌞 Nu îl hiperproteja, dar asigură-l mereu că tu o să fii alături de el indiferent de circumstanțe. 
🌞 Amintește-i că adolescența vine la pachet cu asumarea comportamentului lui și a consecințelor comportamentului.
🌞 Arată-i iubire, atenție, răbdare, înțelegere și acceptare.

Cu drag,
Psiholog-psihoterapeut
Alexandra Rusu-Ababi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu