luni, 29 iulie 2013

Relatiile poliamoroase




"Dorinţele nesatisfăcute sunt izvoarele din care se alimentează fantasmele, iar fiecare fantasmă reprezintă împlinirea unei dorinţe, o corectare a realităţii nesatisfăcătoare." Sigmund Freud


Am pornit de la acest citat a lui Sigmund Freud, deloc intamplator, pentru ca in acest articol vreau sa aborez putin ce inseamna o relatie deschisa, atunci cand vorbim despre relatiile de cuplu.Cu siguranta ati intalnit si voi persoane care sustineau ca sunt intr-o relatie deschisa, ce inseamna sa fim intr-o relatie deschisa, de ce sunt persoane care aleg acest tip de relatie?
 O sa incep cu o definitie care vorbeste de poliamorul,(engl.: polyamory) care , în sensul cel mai des utilizat, reprezintă practica sau stilul de viață ce implică a fi deschis(ă) către mai multe relații intime de iubire concomitente, în care toți partenerii sunt în cunoștință de cauză și își exprimă acceptul. Persoanele care consideră că acest tip de relații li se potrivesc se pot autodefini drept persoane poliamoroase (engl.: polyamorous)sau polisexuale (termen general); este des întâlnită prescurtarea poly.
 Dorinta nesatisfacuta de care vorbea Freud in citatul lui, poate sa stea la baza acestor relatii deschise, deoarece partenerii pot avea dorinte care nu pot  sa fie satisfacute in relatia de cuplu si atunci se apeleze la asa numita relatie deschisa. Dar oare in acest caz mai putem vorbi de o relatie de cuplu in adevaratul sens al cuvantului?
O relatie de cuplu dupa cum spun specialistii este ceea ce numim ca:  fiind „o structura bipolara, de tip biopsihosocial, bazata pe interdeterminism mutual (partenerii se satisfac, se stimuleaza, se dezvolta si se realizeaza ca individualitati biologice, afective si sociale, unul prin intermediul celuilalt).
Ramane la latitudinea fiecaruia atunci cand alege sa se implice sau nu intr-o asemenea relatie. Dar, ar fi bine  sa nu uitam ca pana la urma nu suntem doar niste persoane care cautam sa ne satisfacem anumite nevoi de ordin psiho-fiziologic, avem si suflet , sentimente si emotii, nu doar dorinte si exista posibilitatea ca prin alegerile pe care le facem sa indepartam, sa deranjam, chiar sa si ranim sufleteste partenerul, in cazul in care nu  stim sa ii comunicam ce ne dorim cu adevarat.

"You want to come in my life, the door is open, You want to get out of my life, the door is open. Just one request. Don't stand at the door, you're blocking the traffic."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu