miercuri, 26 noiembrie 2014

Dincolo de cuvinte este magaierea sufletului“Intelegem viata si Universul abia atunci cand intalnim Cealalta Parte”Paulo Coelho

 Astazi, intr-o zi de noiembrie cand frigul vrea sa ia si ultima picatura de caldura , ascunsa undeva acolo pe harta sufletului, m-am gandit sa va scriu cateva randuri despre afectivitate si magia gandurilor si ceea ce putem sa intalnim dincolo de cuvinte. Cu fiecare persoana cu, care intram in contact zi de zi, fie el contact verbal, vizual sau al corpurilor care se imbratiseaza oferindu-si caldura, magie si energie, traversam hrata sufletului acelei persoane. Prin caracterul său pregnant subiectiv, afectivitatea este procesul psihic cel mai legat de personalitate. Procesele afective reprezintă o formă de manifestare a atitudinii omului faţă de situaţiile de viaţă, faţă de realitatea înconjurătoare în general. Cu siguranta fiecare dintre voi ati traversat situatii, ati intalnit persoane care dintr-un motiv sau altul uneori nu pareau a avea o dispozitie prea placuta intr-un anumit moment. Probabil v-ati intrebat in gand sau chiar cu voce „De ce oare se intampla sa te comporti sau sa ma comport astazi asa... ce se intampla cu mine/ respectiv cu el?” V-ati gandit vrodata cate tipuri de dispozitii putem sa  experimentam in decursul unei vieti?
O sa va dau exemple de cateva tipuri de dispozitie, in incercarea de a clarifica faptul ca o tulburare afectiva nu este una si aceeasi cu o dispozitie afectiva. Asadar, dispozitia constituie expresia emotionala bazala si constanta care coloreaza comportamentul si intreaga viata psihica a unei persoane. Ea este traita si raportata subiectiv de catre fiecare dintre noi, putand fi in acelasi timp observata de catre persoanele din anturajul nostru. Cateva exemple din categoria dispozitilor de tip patolologic , dar si din aria normalitatii:
o   Dispoziţia eutimică considerată a fi o dispoziţie din aria normalităţii, care implică absenţa dispoziţiei depresive sau euforice.
o   Dispoziţia disforică constă într-o dispoziţie neplăcută, un amestec de tristeţe, anxietate, irascibilitate(nervozitate).
o   Dispoziţia iritabilă constă într-un sentiment de tensiune interioară astfel încât persoana este uşor de provocat, este înclinată la mânie, criticism, lipsa obiectivităţii. Iritabilitatea se manifestă prin reacţii prompte, ample, disproporţionate, cu agresivitate ori de câte ori persoana in cauza este contrariata sau incitata.
o   Dispoziţia euforică din punct de vedere patologic este descrisă ca o dispoziţie excesiv de bună în sensul unei veselii ieşite din comun, la un nivel care este inadecvat situaţiei. Ea este trăită ca o stare de bine general, de plenitudine, de sănătate, de putere, de extaz, însoţită de tendinţa de supraapreciere a propriei persoane, de fugă de idei, logoree cu ironii şi glume deseori contagioase, mimică expresivă, bogată, gesturi ample.. Euforia evoluează frecvent cu mici variaţii de amplitudine de scurtă durată de mânie (în special la contrarieri), sau de tristeţe cu caracter superficial şi efemer.
o   Dispoziţia depresivă, are o paletă a expresivităţii extrem de variată ca intensitate. Ea se poate extinde de la aria normalităţii până la cele mai severe afecţiuni psihice. Dispoziţia depresivă poate fi întâlnită: ca un sentiment tranzitoriu, normal, ca o trăsătură de personalitate, ca un simptom văzut într-o largă varietate de tulburări mentale primare sau datorate unei condiţii medicale generale sau induse de o substanţă psihoactivă , ca un simptom dominant ce caracterizează un grup de tulburări (tulburările de dispoziţe).
Cum spuneam mai sus , afectivitatea fiind procesul psihic cel mai legat de personalitate reprezinta si punctul cel mai sensibil in dezvoltarea personalitatii noastre, de aceea  cand va scriam acum cateva articole in urma despre tulburarea de personalitate , am ales sa pun accent pe tulburarea de personalitate instabil-emotionala. Daca nu exista acel echilibru intre ceea ce gandim si ceea ce transmitem la nivel emotional , nu facem altceva decat sa jucam inca un rol bine aranjat, dar pierdem din vedere ca mai exista acel ceva numit suflet. Omul nu este un corp care are un suflet , e un suflet care are o parte vizibila numita corp, dupa cum spunea si Paulo Coelho. Nu suntem doar o carcasa care protejeaza organele interne de rani exterioare, suntem energie, suntem magie, suntem speranta, suntem iubire , toate acestea redau forma sufletului fiecaruia dintre noi.
Trebuie sa privesti in interior pentru a te regasii , cand simti ca te-ai pierdut, priveste in oglinda din fata ta, e prietena ta ceea mai sincera si loiala. Nu am inceput articolul intamplator cu acest citat :Intelegem viata si Universul abia atunci cand  intalnim Cealalta Parte”, pentru ca nimic nu este intamplator, iar imposibilul e doar un mod de a vedea lucrurile si uneori un mecanism de aparare, dar imposibilul pana la urma e doar o idee.

Va imbratisez cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu