miercuri, 16 iulie 2014

Terapia prin joc si lista de sarcini pentru copilul cu TSA

Oamenii se cunosc în funcție de împrejurări. Sufletele se întîlnesc dincolo de orice împrejurare” - Ce ne spunem cand nu ne vorbim- Chris Simion


       Asa cum va povesteam si in articolele precedente care se refereau la copilul cu TSA si familia lui, terapia prin joc aduce cu ea mari beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea armonioasa a unui copil cu TSA.
Unii copii diagnosticati cu TSA au comportamente rigide , de tip ritualic si obsesiv- steriotip, din cauza carora  este mai greu sa se intre cu ei intr-o relatie pozitiva reciproca. Terapia prin joc ii ajuta pe copiii cu TSA sa-si dezvolte abilitati necesare pentru a se implica in jocul interactiv . In timpul sedintelor terapeutul apeleaza la jucari si la diferite activitati pentru a implica copilasii in activitati adecavate varstei. Prin  terapia prin joc copiii pot intelege mai bine sarcinile si isi pot exprima mult mai bine emotiile ( exprimarea emotiilor fiind o problema la copiii cu autism), astfel incat resuesc sa se decurce mai bine in situatile de natura sociala.
     Terapia prin joc poate sa fie continuata si acasa de catre parinti apeland la ceea ce autoarea cartii "GIVE ME 5" numeste "Lista de Sarcini".
O sa va descriu ce inseamna aceasta lista de sarcini si ce are in vedere: in acest mod se ajunge la o mai buna claritate in ceea ce priveste pasii pe care trebuie sa ii indeplineasca fiecare persoana din mediul copilului cu TSA pentru o mai buna devoltare a lui. Vizualizarea sarcinilor de pe lista cum spuneam aduce un plus de previzibilitate si claritate.
      Care sunt  situatile in care putem utiliza o lista de sarcini ? Atunci cand :
  • In timpul zilei apar greutati in lucrul cu copilul cu TSA;
  • In special dimineata sau seara (cand apar cele mai mari dificultati);
  • Exista mult stres alaturi de copilul ce vine de la scoala;
  • A manca este o mare problema;
  • Copilul cu TSA nu doreste sa se imbrace;
  • Mersul la culcare este o problema grea;
  • Apare orice problema "mare";
  • Este nevoie de uniformitate in abordarea copilului.
    Lista poate sa fie privita ca o enumerare a intelegerilor pe care le aveti (cu educatori, terapeuti, alte persoane din preajmea copilului).

Modelul  unei liste a sarcinilor :


Lista sarcinilor pentru
Data:
Subiect:
Completat de :

CAND
CE
CUM
UNDE
CINE

Notati fiecare pas in coloana "CE"-faceti pasii cat mai detaliati sau cat mai simpli in functie de ceea ce poate sa faca copilul in mod sigur si singur. Pasii sa fie trecuti in ordinea corecta si cu timpul necesar pentru executare. Pentru a fi mai parctic si mai usor coloana "CAND"  a fost plasata la inceputul listei. Trebuie sa tii minte ca prea mult timp pentru pauze este timp neumplut ( deci timp pierdut pe lucruri care nu ne ajuta).
Planificati totul exact, fiecare sarcina sa fie legata de cealalta ca zalele unui lant. Fiti clari si folositi cat mai multe detalii despre "UNDE" si cu "CINE" se vor executa aceste sarcini.

Surse : GIVE ME 5- Collete de Bruin


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu