joi, 19 august 2010

E mai bine sa fii nefericit singur, decat sa fii nefericit cu cineva?

E un citat transformat intr-o intrebare.... Oare chiar asa sa fie "e mai bine sa fi nefericit singur decat sa fii nefericit cu cineva- Marilyn Monroe" ? Ce inseamna de fapt fericirea si ce e de fapt nefericirea...? de unde provine tristetea?
Acestea sunt intrebari care probabil se regasesc si in gandurile voastre....despre fericire si nefericire am postat un articol chiar pe prima pagina a blogului... un articol care contine parerea unui neuropsiholog german Stefan Klein, insa pot sa va spun ca avea dreptate el... totul tine numai de noi, suntem singuri care ne construim fericirea dar, in acelas timp si nefericirea. Desi suntem putin ajutati de anumiti transmitatori din creiere in ceea ce priveste fericirea si acesti neurotransmitatori poarta numele de endorfine si opioide care provoaca placere, entuziasm , andrenalina... acestea si multe altele formeaza ceea ce noi numim fericire. Desigur ceea ce ne provoaca aceasta stare tine de fiecare in parte. Spre exemplu o mama poate fi extrem de fericita ca i s-a nascut copilasul pe care atat de mult si-l dorea, sau un elev poate fi fericit ca a luat o nota mare la scoala si exemplele pot continua. In esenta noi suntem singuri care putem sa conducem, care putem sa modelam ceea ce ne trasmite creierul nostru.
In ceea ce priveste tistetea... Omul (obisnuit), care se intristeaza, se intristeaza pentru ca este contrariat in aspiratia lui spre fericire. Tristetea lui (tristetea lui “empirica”) decurge din faptul ca, in elanul sau spre fericire, el intampina opozitia unei forte exterioare. Din aceasta tensiune si lupta intre contrarii nu rezulta neaparat un vid sufletesc, un “neant” psihic. Daca nu va cunoaste ceea ce s-ar numi mortificarea sufletului, persoana dominata de sentimentul tristetii “empirice” va cunoaste, totusi, variatul registru al regretelor si, pentru o anumita perioada de timp, va intra chiar intr-o stare de inactivitate, de imobilism si se va lasa patrunsa de perfidia otravita a oboselii psihice. Aceasta fiind o parere mai psihologica ar spune unii, insa tristetea e inainte de toate o emotie negativa care se instaleaza o data ce omul intamplina durerea sufleteasca, pierderea unei persoane dragi, esecul, dezamagirea.... tot ce am enumerat e nagativ...tristetea este opusul fericirii.
Insa nu trebuie sa uitam  :
"Daca plangi ca soarele a disparut din viata ta, lacrimile te vor impiedica sa vezi stelele"- Rabindranath

2 comentarii:

  1. "Soarele" din viata noastra este un fapt relativ...Fericirea poate fi inteleasa in multe feluri,are mai multe moduri de a se exprima,de a se face simtita.Am avut marea surprindere sa ma bucur candva ca am trait nefericirea,pentru ca odata ajungand sa o simti,sa o cunosti,poti face diferenta intre fericirea reala si cea impusa.Fie ca sunt oameni care privesc viata prin intuneric,fie ca o aud prin simturi,fie ca sunt oameni care nu pot exclama fericirea,dar o fac prin gesturi,cu totii avem fericirea noastra...Si o gasim in special in ceea ce ne face aparent nefericiti.Ca sa fii fericit,trebuie sa stii sa zambesti cu inima chiar si atunci cand viata te supune la cele mai grele incercari.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti multumesc frumos Madalina, pentru faptul ca ti-ai asternut gandurile (parerea)... Subscriu la ceea ce ai postat , fericirea nu este un model pe care sa il urmam ptr ca l-am vazut la tv, este pur si simplu un sentiment, o emotie , pe care fircare dintre noi o percepem altfel.
    Un copil poate sa fie fericit, ptr ca a vazut Marea pentru prima data, un adolescent poate sa fie fericit ptr ca a trecut o zi fara sa se certe cu parintii lui din cauza stilului sau vestimentar, un alcoolic sau un toxicoman poate sa aiba parte de aceasta emotie , doar ptr ca a mai trecut inca o zi fara sa consume alcool sau o substanta toxica, si exemplele pot continua... Am dat aceste exemple la extreme, pentru a evidentia ca aceasta emotie, acest sentiment numit "fericire", nu reprezinta un model standard, apare si dispare sub diverse forme.

    RăspundețiȘtergere