joi, 19 august 2010

Incredere/ Increderea in cuplu

"A invata sa ai incredere este una dintre cele mai dificile sarcini ale vietii"
Isaac Watts.



ÎNCRÉDERE s.f. Acţiunea de a (se) încrede şi rezultatul ei; sentiment de siguranţă faţă de cinstea, buna-credinţă sau sinceritate a cuiva; credinţă. ♢ Expr. Om (sau persoană) de (mare) încredere = persoană căreia i se poate încredinţa orice secret, orice misiune.
Probabil va intrebati de ce am copiat aceasta definitie din Dex...am vrut sa incep cu o definitie clara pe care o gasim dupa cum se poate observa fie intr-un Dex online, fie intr-un Dex pe care il aveti acasa, insa asa cum v-am obijnuit de fiecare data am inceput cu un citat a lui Isaac Watts, care spune ca "a invata sa ai incredere este una dintre cele mai dificile sarcini ale vietii", desigur putem sa subscriem la ceea ce spune el sau nu...de aceasta data am sa subscriu dar, asta nu inseamna ca o consider ceea mai dificila sarcina a vietii, ci este doar una dintre cele mai dificile sarcini ale vietii.
Pentru mine increderea este asemenea unui test pe care mi-l aplic intodeauna atunci cand in anturajul meu sau nu numai, intalnesc o persoana noua sa ii spunem asa... un personaj nou din povestea numita viata. Increderea pentru mine mai inseamna si autocunoastere, autoanaliza, rabdare, altruism...
De foarte multe ori atunci cand intalnesc o persoana pe care nu o cunoscusem pana la momentul respectiv si care incearca sa lege o relatie cu mine , indiferent de natura relatiei, imi apar in minte o multime de intrebari de genul : "De ce ar trebui sa am incredere in aceasta persoana, ce imi poate oferi ea pentru ai acorda incredere, pana la ce punct ar trebui sa am incredere in ea, ar trebui sa existe un punct care sa limiteze increderea pe care incercam sa o oferim celeilate persoane ?"... etc..(.exemplele de intrebari care imi apar in gand pot continua... ptr ca am multe ganduri si multe intrebari..) insa ceea ce vroiam sa subliniez este faptul ca increderea se castiga nu se cumpara de la colt de strada, nu se invata asa cum invatam o poezie sau asa cum retinem versurile unei melodii care ne plac foarte mult....cum spuneam cu riscul de a ma repeta INCREDEREA SE CASTIGA.
Poate unii trebuie sa avem mai multa rabdare pentru a castiga increderea cuiva, poate trebuie sa facem anumite compromisuri, sa renutam la ceva , pana la urma reusim si o castigam , dar daca nu avem grija sa o pretuim o putem pierde foarte usor... mult mai usor decat am castigat-o.
Dar, inainte de toate nu trebuie sa uitam un amanunt spun eu extrem de important... nu putem castiga increderea unei persoane daca nu avem incredere in sine. Goethe spunea astfel "Daca ai incredere in tine insuti, inspiri incredere altora"...e un pas in a castiga increderea unei persoane.

O sa ma opresc putin si asupra increderii in cuplu, increderea in cuplu se invata dragii mei , dupa cum spune si citatul cu, care am deschis aceast eseu.
Avem tendinta sa spunem "in cazul meu nu o sa fie asa, noi o sa avem incredere unul in celalalt", astfel am putea spune ca nu ar mai trebui sa apara probleme in cuplu daca exista incredere, insa astfel de probleme sunt frecvente in cuplu si de multe ori ele pornesc de la lipsa de comunicare si aici e nevoie de ambii parteneri ptr ca asta inseamna comunicarea in cuplu (1+1 fac intodeauna 2)
De fapt de unde apare aceasta lipsa de incredere...sa incepm de la asteptarile pe care le are fiecare unul de la celalalt, sa incepem de la lucrurile nespuse de nici unul dintre parteneri inainte de a incepe o relatie....am putea incepe cu orice , insa inainte de toate trebuie sa fim deschisi cu partenerul/ partenera dar si cu sine , ar trebui sa nu ne fie teama sa stabilim anumite limite si reguli pe care sa le respecte fiecare in parte, ar trebui poate sa ii comunicam inca de la inceput partenerului asteptarile de care vorbeam la inceput.
Eu doar am venit cu anumite idei de a incerca ca, increderea in cuplu sa nu lipseasca, restul o sa le gasiti fiecare dintre voi.
"Mergi cu incredere in directia visurilor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o"
Henry David Thoreau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu