"Tacerea ta poate vorbi mai mult decat glasul tau."
Intentia mea era sa va povestesc putin despre cum ar trebui sa ascultam, ce ce ar trebui sa ascultam, insa mi-am amintit ca pentru a putea spune cu adevarat ca asculti trebuie mai intai sa stii sa taci.
Asa cum spune si citatul de inceput "tacerea ta poate vorbi mai mult decat glasul tau", acest aspect poate fi chiar si verificat printr-un simplu exercitiu... de exemplu atunci cand se intampla sa vina la voi o persoana care a trecut printr-o problema mai mult sau mai putin dificila si care vine cu intentia de a va povestii pur si simplu ca vrea sa se simta ascultata, atunci nu e cazul sa interveniti cu sfaturi sau sa va intrerupeti interolcutorul, atunci e momentul sa aratati ca stiti sa taceti.
Putem vorbii de ascultarea activa:
Ascultarea activă este un mod deosebit de a reacţiona, pentru că îl încurajează pe celălalt să continue să vorbească şi ne permite, în acelaşi timp, să avem certitudinea că înţelegem ceea ce ni se spune. Pentru a folosi această deprindere cu eficacitate, trebuie mai întâi să înţelegem ce se întâmplă când cineva ni se adresează.
Sa asculti activ înseamna sa adopti o atitudine întelegatoare: sa nu interpretezi, sa nu judeci, sa nu acuzi, sa nu critici, sa nu devalorizezi, sa nu denigrezi, sa nu insulti, sa nu vorbesti despre tine însuti, sa nu schimbi subiectul, sa nu dai sfaturi care nu au fost cerute, sa nu te gândesti înainte la ceea ce vei spune în timp ce interlocutorul îsi prezinta problema, ci sa te concentrezi asupra lui, încercând sa-l întelegi.
De asemenea sa asculti inseamna sa privesti , nu exista ascultare activa fara contact vizual, mai mult daca acel contact vizual este insotit de comunicarea non verbala si aici ma refer la aprobarea cu ochii cu capul chiar si un simplu "imhm"... sau un zambet , reprezinta faptul ca esti acolo langa interolcutorul tau nu doar fizic dar si psihic.
Ascultarea activa mai inseamna empatie (am mai spus ce inseamna aceasta empatie si in alte articole), interlocutorul tau trebuie sa simta ca il intelegi, are nevoie de un feedback , chiar daca el este redat prin tacere folosind doar comunicarea corporala.
Prima tehnica utilizata pentru ascultarea activa este tacerea: Sa stii sa taci pentru ai permite interolcutorului tau sa se exprime sa isi adune ideile, nu trebuie sa ne ferim de tacere pentru ca de cele mai multe ori ceea mai buna empatie se realizeaza in liniste.
Desigur intalnim mai multe tehnici ale ascultarii active, dar am sa ma opresc la aceasta pentru ca e strict legata de modul in care putem sa ii ascultam pe ceilalti chiar daca nu spunem nimic, adica prin tacere.
"Este placuta compania oamenilor care stiu ca
si tacerea e o forma de conversatie"-Paul Louis Lampert
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu