joi, 19 august 2010

Somnul...

"Omul rationeaza astazi in vis precum rationa omenirea in stare de veghe acum mai multe mii de ani . Visul ne duce inapoi catre stadiile indepartate ale civilizatiei ,si ne ofera un mijloc pentru a le intelege mai bine"
Nitzsche



La fel de necesar ca si aerul : Somnul este o necesitate primordiala chiar daca ne rapeste o treime din viata . El se dovedeste tot atat de neinlocuit ca aerul , ca apa si ca hrana. Lipsa de somn ucide chiar mai repede decat lipsa hranei . Daca un caine moare dupa 14 zile de stare treaza continua , experientele au demostrat ca dupa 100 pana la 200 de ore de lipsa de somn, omul prezinta dereglari importante la nivelul intregului organism . Astfel, se fac simtite modificari ale tensiuni arteriale, respiratiei atentiei, batailor inimii. In ceea ce priveste durata somnului, ea difera de la o varsta la alta . Daca la noul-nascut este de douazeci de ore , la adult se ajunge la 7-8 ore . De asemenea se schimba si ritmul somnului, se trece de la ritmul polifazic al sugarului la firescul somn de noapte a celor mari.
Exista insa si exceptii Victor Hugo dormea doar 2-3 ore pe noapte :) Aceasta demostreaza in ultima instanta ca nu toti oamenii au un somn egal . Unii dintre noi avem insomnii mari cu componenete psihopatice sau organice pe cand alti au insomnii simple cu nopti "bune", nopti "rele".
Tulburarile somnului pot aprea si sub forma unor hipersomnii , adica a unei tendinte irezistibile de a dormi. Este cazul nacrolepsiei, caracterizata prin crize bruste de somn cand bolnavul pierde complet notiunea timpului . Mai grav se dovedeste cataplexia , o alta forma de hipersomnie , care se caracterizeaza prin halucinatii hipnogene frecvente . Desigur sa nu uitam somnambulismul , aceasta manifestare paradoxal nocturana , asupra caruia nu s-a format inca o conceptie unanim admisa . Printre altele se pune in discutie si eventualitatea unor baze genetice ale somnambulismului.
Sa vedem deocamdata ce este somnul :)
Trecerea de la o stare de veghe la o stare de somn este prefatata de un adevarat ritual , de un ceremonial , care e diferit de la om la om. Este vorba despre asternutul patului, de lectura unei carti de fumatul unei tigari etc. Modificarea acestor obiceiuri reflexe conduce nu de putine ori la aparitia insomniilor , care nu trebuie confundate cu lipsa totala de somn , incompatibila cu viata ci dereglarea calitatii somnului si a duratei normale a lui.
Cu alte cuvinte somnul poate fi considerat ca un dezinteres interminent fata de mediul extern , dezinteres produs in mod treptat de o serie de modificari ale ritmului biologic.
Apare nu numai in urma uzurii functionale si a oboselii , ci si in raport de ciclul zi-noapte . Trebuie precizat insa ca acest fenomen fiziologic reprezinta expresia unui proces de refacere activa a creierului , fapt demostrat si prin constatarea ca debitul circular cerebral nu scade in timp ce noi dormim .
Posibil ca multi dintre noi sa ne intrebam ...datorita caror factori dormim??...In legatura cu aceasta au fost vehiculate multe teorii ... prin 1929 psihofiziologul Hess atribuie alternatia veghe-somn antagonismului dintre doi centri aflati unul in hipotalamusul posterior. Acest punct de vedere este insa combatut de Pavlov, care sustine ca somnul este o inhibitie a centrilor nervosi superiori.


"Inchide ochiul trupului ca sa vezi mai intai tabloul cu ochii mintii . Apoi , fa sa ajunga la lumina zilei ceea ce ai vazut in bezna"- Albert Beguin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu