vineri, 20 august 2010

Conversatia


"Conversaţia este arta în care un om are drept competitori întreaga omenire, pentru că este ceea ce practică toţi în fiecare zi."
In articolele anterioare am mai adus în discutie notiunile de “conversatie “si “comunicare”, însa acum o sa vorbesc despre conversatia care are loc prima oara când ne întâlnim cu un presupus partener sau partenera.
Atât barbatii cât si femeile îsi fac deseori griji în legatura cu ce îsi vor spune când se vor întâlni pentru prima data, fiindca stiu ca acest lucru poate avea un impact foarte puternic asupra evenimentelor care vor urma. Barbatii se straduiesc sa gaseasca formule de început pentru o conversatie. Dar pentru ca femeile au mai auzit deja o parte dintre ele si nu sunt foarte impresionate nici de formulele noi, gambitul masculin pentru începerea conversatiei deseori esueaza. Barbatii fac eforturi mari si în alte privinte – coboara tonul vocii pentru ca acesta sa sune mai masculin si vorbesc mai încet ca discutia sa fie mai intima. Femeile sunt atrase de vocile mai profunde si de aceea coborârea tonului este o idee buna - acest fenomen a fost observat în conversatiile telefonice, când femeile îsi imagineaza ca posesorul unei astfel de voci este înalt si musculos. Din acest punct de vedere calitatea vocii este de fapt un semnal nesincer, pentru ca nu indica foarte corect dimensiunile corporale si poate fi foarte usor falsificata. Totusi este un indicator destul de bun al dominantei si apetitului sexual, pentru ca barbatii cu voci profunde au un nivel mai înalt de testosteron. Prin urmare, daca o femeie crede ca un barbat cu o voce profunda este înalt si musculos va fi probabil dezamagita, în timp ce daca îsi imagineaza ca este dominant si sexy e probabil ca asteptarile ei se vor confirma.
În primele stadii ale curtarii barbatii tind sa copleseasca femeile în complimente. Joan Manes si Nessa Wolfson, care au analizat complimentele în amanunt, au descoperit ca trei sferturi din ele contin cuvântul « tu » si un sfert contin cuvântul « frumos ». Complimentele sunt usor de compus si la fel de usor de înteles datorita faptului ca se înscriu în anumite sabloane. Majoritatea oamenilor sunt sceptici în privinta complimentelor, dar acest lucru nu îi împiedica sa le foloseasca si nici nu reduce eficienta acestora.
Un alt lucru care pare sa dea rezultate bune este deschiderea. Relatiile între femei sunt adesa caracterizate de o deschidere intensa – prietenele stiu de multe ori tot ce se poate sti despre trecutul celeilalte ca sa nu mai vorbim despre detaliile intime ale vietii sexuale. Un barbat stie unde lucreaza prietenul sau cel mai bun, cu ce echipa de fotbal tine si cu cine se culca, dar viata sa emotionala ramâne un mister. Multe femei traiesc cu speranta ca vor gasi un barbat care sa aprecieze deschiderea la fel de mult ca si ele, unul care sa doreasca sa se ghemuiasca lânga ele pe canapea si sa vorbeasca despre emotiile sale. Stiind acest lucru, (sau poate nu, si îl afla acum) J un barbat adopta uneori un stil mai feminin de a interactiona cu partenera sa în primele stadii ale curtarii – vorbeste cu ea despre grijile si preocuparile lui, o întreaba care sunt sentimentele ei. Dar acest lucru fetelor îmi pare rau sa va dezamagesc, nu dureaza în general foarte mult. Din pacate sau din fericire dupa ce se simt în siguranta în relatie barbatii revin la vechile obiceiuri – vorbesc din nou despre ei însisi si prefera faptele în locul sentimentelor.
Pentru ca limbajul este trasatura care ne plaseaza deasupra lumii animale avem toate motivele sa credem ca aceasta capacitate de a se exprima clar va ocupa unele din primele locuri pe lista lucrurilor pe care barbatii si femeile le cauta la un partener.
Va recomand cu mare caldura sa cititi "Cartea gesturilor ", daca va simtiti atrasi de astfel de articole.

2 comentarii:

  1. Am sa te contrazic putin. Se stie ca ,comnicarea nonverbala e mult mai importanta,mai expresiva si se pare ca are un procent mult mai mare ,mult mai mare decat cea verbala. Cred ca procentul este de 70-80% nonverbala si restul este cea verbala. Sa inteleg ca femeile prefera mai mult povestile despre ce si cum in locul unui sarut dat cu dragoste,in locul unei imbratisari tandre,in locul unei strangeri de mana si multe altele...gesturi care nu au nevoie de cuvinte ,care uneori sunt goale ,fara sens sau sunt spuse doar sa incante urechea celei care le asculta. Imi pare rau ,dar eu as prefera toate cele de mai sus in detrimentul vorbariei si povestilor cu Ilene Cosanzene si feti frumosi. Cuvintele ranesc cel mai mult . Nu cred ca o femeie prefera langa ea un barbat care sa-i spuna numai cuvinte frumoase ,sa-i povesteasca cate in luna si in stele,sa-i spuna in fiecare dimineata te iubesc,dar aici se termina totul ...nici o atingere,un sarut ,o mangaiere,o strangere de mana,o imbratisare .Sincer cred ca vorbele conteaza foarte putin .

    RăspundețiȘtergere
  2. :) Avem dreptul la o parere, nu ar avea de ce sa ma deranjeze faptul ca m-ati contrazis,asta inseamna comunicare. Ce am scris in acest articol, e ceea ce gandeam, ceea ce citeam atunci :)

    RăspundețiȘtergere