“Julien Jeanvier: Do you believe in love at first sight?
Aurélie Miller: Yes.
Julien Jeanvier: Naïve!”
Jeux d’enfants
De ce suntem pe “aceeasi lungime de unda” cu o persoana, dar ne este indiferenta alta? Ce se afla in spatele atractiei irezistibile dintre el si ea? Ce ne face pe noi sa ne indragostim?
Chiar daca multe dintre legile care determina atractia fata de ceilalti sunt inconstiente, unul dintre modurile prin care putem sa ne descoperim propriile mecanisme de “indragostire” este devenind constienti de motivele pentru care facem anumite alegeri cand vine vorba de relatiile din viata noastra. Atunci cand suntem bine informati, facem alegeri mai potrivite. Va invit sa descoperiti unele dintre lucrurile pe care psihologii le-au numit factorii care favorizeaza atractia interpersonala, sau lucrurile care ne accelereaza inexplicabil bataile inimii si ne fac sa ne indragostim.
Legile atractiei interpersonale duc atat la formarea prieteniilor, cat si a relatiilor romantice. Atractia interpersonala nu descrie doar atractia dintre persoane de sex diferit, ci explica si motivele pentru care anumiti oameni devin prieteni. Descoperind legile atractiei interpersonale veti putea intelege de ce aveti anumiti prieteni si de ce nu ii agreati pe altii, si de ce sunteti atrasi de anumiti oameni si nu de altii.
Atat caracteristicile personale, cat si mediul din jurul nostru joaca un rol important in atractia interpersonala.
Un factor determinant in atractie este proximitatea fizica. Oamenii care intra in contact in mod regulat si nu au avut initial sentimente negative unul fata de celalalt(nu l-au evaluat pe celalalt ca fiind o persoana antipatica), devin din ce in ce mai atrasi unul de celalalt. Datorita intalnirilor repetate, familiaritatea si confortul cresc, si odata cu acestea se dezvolta si atractia interpersonala.
Un alt factor foarte important este mediul in care cei doi se intalnesc. Este mai probabil sa se dezvolte o atractie atunci cand persoanele se intalnesc intr-un mediu placut, care le produce o stare de bine, de confort.
Oamenii sunt in general atrasi unul de celalalt atunci cand considera ca au caracteristici similare. Cu cat mai multe atitudini si opinii doi oameni impartasesc, cu atat exista o probabilitate mai mare sa se placa unul pe celalalt. Una dintre cele mai importante pareri este cea cu privire la preferinta fata de unele persoane. Impartasirea aceleiasi pareri in aceasta privinta, duce la crearea unei legaturi puternice intre cei doi indivizi. De asemenea, legatura dintre similaritati si atractie este mai complexa, sau bidirectionala, deoarece atunci cand doi oameni devin prieteni incep sa se se influenteze unul pe celalalt in pareri si atitudini. S-a mai aratat, de asemenea, ca neintelegerile in privinta unor chestiuni importante duce la descresterea atractiei.
Un alt factor al atractiei interpersonale este “competenta”. Oamenii graviteaza in jurul celor care sunt asemanatori lor in aceasta privinta. Mai exact, tindem sa fim atrasi de persoane care au aceleasi calitati pe care le posedam si noi, cum ar fi inteligenta, putere, abilitati sociale, acelasi nivel al educatiei. Pe de alta parte, oamenii care par "prea competenti”, ar putea sa exercite o atractivitate scazuta deoarece cei din jurul lor se vor simti inferiori in comparatie cu ei si nu vor “indrazni” sa-i abordeze.
Tipul de personalitate este un alt determinant in atractia interpersonala. In arii ca si controlul, cum ar fi dominanta si stima de sine, oamenii tind sa se alature celor care sunt opusi lor. Cum ar fi, de exemplu, perechile complementare dintre o persoana supusa si una dominanta.
De asemenea, multi dintre noi suntem atrasi de o persoana care se apropie de self-ul nostru ideal. Daca ne-am dori sa fim mai rabdatori, mai binevoitori si mai sociabili, aceste calitati fiind foarte importante pentru noi, exista o mare probabilitate sa fim atrasi de cineva care este caracterizat de aceste trasaturi. De asemenea, unii dintre noi mai suntem atrasi de persoane care detin unele caracteristici foarte asemanatoare cu cele ale parintilor nostri.
Un alt factor important in atractia interpersonala este cel al atractiei fizice, chiar si pentru cei de acelasi sex, pentru formarea prieteniilor. Fiecare cultura are anumite standarde in legatura cu caracteristicile fizice, care sunt indicatori pentru noi si in perceperea caracterului celuilalt. Bunatatea, inteligenta, modestia si sociabilitatea sunt atribuite in general celor care au un aspect fizic placut. Unele studii arata ca este foarte important aspectul fizic chiar si in cazul interviurilor pentru un job. Cercetarile arata ca ambele sexe sunt atrase mai ales de persoane care sunt bine-proportionate, au un corp simetric. Elementele fetei pe care le preferam sunt ochi mari, pometi proeminenti si zambet larg. Pentru ca un barbat sa fie considerat atragator ar fi necesara o barbie mai mare, in timp ce la femei sunt preferate un nas si o barbie mici, obraji ingusti si sprancene arcuite. Pe de alta parte, insa, frumusetea este in ochii celui care o priveste, iar alte cercetari arata ca oamenii cu cat stau mai mult unul cu celalalt cu atat se considera mai atractivi unul pe celalalt.
Chiar daca am descoperit multe mecanisme ale atractiei interpersonale si putem descifra unele legi si motive pentru care suntem atrasi de ceilalti, farmecul fiecarui flirt si inceput de relatie va ramane mereu acea doza de mister.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu