luni, 24 august 2009

Comunicare si limbaj

"Oamenii sunt ca iepurii , ii iei de urechi"
Mirabeau


Capacitatea de a genera ganduri complexe si apoi de a le comunica verbal intr-un mod clar joaca un rol central in viata noastra. Comunicarea verbala este o activitate complexa care implica stapanirea "artei conversatiei", capacitatea de a negocia si de a convinge, de a-i invata pe altii. Pentru a obine rezultate bune in oricare dintre acestea este esential sa intelegem ce este comunicarea si sa incercam sa dezvoltam acele calitati absolut necesare unei bune si eficente comunicari.
In ceea ce priveste comunicarea verbala , ne intereseaza nu atat structura si proprietatile ei formale ale limbajului ci aspectele care tin de social . Din acest punct de vedere luand in considerare doar continutul verbal, deschis al comunicarii , putem avea pierderi importante atunci cand incercam sa intelegem ceea ce ni se spune sau atunci cand suntem inscrisi intr-un dialog, deoarece interactiune verbala nu consta doar in transmiterea informatilor corect din punct de vedere gramatical , exista si intelesuri care stau "sub coaja" conversatiei, adica ar trebui sa stim sa citim printre randuri , aceste intelesuri sunt legate si de istoria persoanala a individului.
Sunt anumite cai de optimizare a conversatiei , ca modalitate principala de comunicare , iar in cele ce urmeaza am sa postez mai jos un exercitiu de reflectie a conversatiei.

Incercati sa meditati asupra modului in care voi insiva comunicati verbal , raspunzand la urmatoarele intrebari:

  1. Care e durata medie a acestor discutii? (in ore)
  2. Cate discutii aveti, in medie zilnic?
  3. Cu cine purtati cele mai multe discutii? cu cei care va sunt : colegi, prieteni, copii, tineri, varsnici, membrii familiei, superiorii ierarhici.
  4. Cat de mult (un procent aproximativ!!) solicitati prin discutii informatii de la ceilalti?
  5. Care este procentajul discutiilor in care acordati sfaturi sau alte informatii celor care vi le solicita?
  6. De obicei in discutiile voastre aveti rol de intervievator sau intervievat?
  7. Ati efectuat vreun antrenament in ceea ce priveste comunicarea? Daca da, ce concluzii ati tras?
  8. Dificultatile pe care le intampinati personal in cadrul discutiilor , se situeaza dupa parerea dumneavoasta , mai curand la nivelul faptului de a asculta cu atentie ceea ce ce spune, a fi intr-un contact deschis cu interlocutorul, a-l intrerupe in mod impulsiv pe interlocutor, a sti cand se poate vorbi, a nu suporta tacerea, a se lasa condus de proprile idei ,a fi repede obosit de dialog, a fi blocat de prima perceptie asupra interlocutorului.
Exercitiul de mai sus are rolul de a trage un semnal de alarma asupra modului in care comunicam verbal.
Comunicarea necesita multa atentie , atat pentru substanta mesajului care urmeaza sa fie transmis, cat si pentru modul de prezentare a acestuia si de receptare a lui. Trebuie sa te asiguri ca mesajul tau va fi receptat si inteles corect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu