sâmbătă, 8 august 2009

Complexele...

Tendinta nesatisfacuta e un sistem psihic incomplet care cere actul precum premisele unui silogism cer concluzia. J. Paulhan
Pentru ca de multe ori avem tendinta sa spunem ca nu exista persoana fara complexe sau invers "eu sunt o persoana care nu are complexe", m-am gandit ca am putea sa discutam putin despre complexe din punct de vedere al mentorului psihanalizei Sigmund Freud.
Intr-o aceeptiune mai generala , complexul desemneaza un ansamblu de trasaturi psihologice (mai ales afective) care se formeaza in copilarie , constituie o structura latenta la care se raporteaza inconstient orice situatie noua


COMPLEXUL OEDIP

O definitie sintetica pentru complexul de fata putem afirma ca acesta se refera la un ansamblu de trairi afective polare pe care copilul il traverseaza fata de parinti sai.

COMPLEXUL CAIN SI ORESTE

Sunt generate de rivalitatea fraterna , ce apare in curasa la care participa fiecare copil in dorinta de a acapara si monopoliza afectiunea parintiilor. In mod normal ostilitatea initiala se stinge terptat, pentru a face loc sentimentelor de iubire intre frati.
Va urma si o continuare....:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu