luni, 2 mai 2016

"Casatoriile care sunt sortite in Ceruri"

"Oamenii se cunosc în funcție de împrejurări. Sufletele se întîlnesc dincolo de orice împrejurare”Chris Simion

O poveste dintr-o carte simpla si in acelasi timp complexa prin invitatia nescrisa spre introspectie atunci cand incepi sa o citesti. "Supa de pui pentru suflet"

       "Moses Mendelssohn, bunicul binecunoscutului compozitor german era departe de a fi un barbat chipes. Pe langa faptul ca era mic de statura, mai avea si o cocoasa grotesca.
Intr-o zi el de dusese in vizita la un negustor in Hamburg care avea o fata incantatoare pe nume Frumtje. Moses se indragosti nebuneste de ea. Insa Frumtje simtea numai repulsie la vederea infatisarii lui nefericite.
        Cand veni timpul sa plece , Moses isi lua inima in dinti si urca in camera ei pentru a putea vorbi cu ea inca o data. Fata era o apartie incantatoare , cereasca , dar il intrista profund pentru ca refuza sa se uite la el. Dupa mai multe incercari de a inchega o conversatie, Moses intreaba timid : "Tu crezi in casatoriile care sunt sortite in Ceruri?"
 "Da", raspunse ea , uitandu-se in continuare in jos. "Dar tu?"
"Si eu cred", spuse el. " Vezi tu , in ceruri ,  la nasterea fiecarui baiat , Dumnezeu anunta cu ce fata se va casatori el. Cand m-am nascut eu , mi-a aratat si viitoarea mea sotie. Apoi Dumnezeu a adaugat , "Dar sotia ta va fi cocosata."
 In acel moment am strigat , "O Doamne, o femeie cocosata ar fi o tagedie. Te rog Doamne, da-mi mie cocoasa si lasa-i ei frumusetea."
 Apoi Frumtje s-a uitat drept in ochii lui si sufletul ei a fost coplesit de niste amintiri care veneau de dincolo de vremuri. I-a intins mana lui Mendelssohn, si mai tarziu a devenit sotia lui devotata."

        Prin aceasta poveste revin la ceea ce cred cu adevarat si sustin de mult timp in adancul meu si acum mai recent si cu voce incercand sa le transmit si celor din jurul meu ,  faptul ca, acceptarea neconditionata este iubire.
       Iubirea nu consta in cadourile pe care le primim, in banii pe care ii avem si  care avem impresia ca ne fac fericiti. Iubirea este acceptare , acceptarea dincolo de aparente, nu aceea acceptare pentru ca sa dam bine socetatii sau atomului profesional, familial sau de prieteni din care facem parte.
     Acceptarea vine dincolo de cuvinte, daca am intelege ca tot ceea ce facem exprimam prin ceea ce se numeste limbajul trupului poate nu am mai purta masti in fiecare zi cu riscul ca intr-o zi sa ne incurcam in ele.
       

Un comentariu:

  1. Frumoasa povestea doar ca societatea obliga uneori. ..In special barbatii cedeaza primii ...cauta perfectiunea chiar daca ei nu ofera din toate punctele de vedere .La mn asa este si am momente cans obosesc si ma lupt cu mine sa Inteleg " de ce ?" De ce iubirea se rezuma la lucruri fizice? De ce nu pot si barbatii vedea sufletul femeii de langa el ? De ce nu pot privi dincolo de aparente! Astea toate ne fac puternice ...faptul ca trecem la nesfarsit si acceptam de dragul unei familii unite toate nemultumirile lor. Mereu imi amintesc acele cuvinte precum " femeia trebuie sa fie supusa barbatului " dar si faptul ca " la bine si la greu toata viata " ...vorbe si atat!

    RăspundețiȘtergere