duminică, 4 februarie 2018

"Cu cât privesc mai mult cu atât ȋnvãţ mai mult"- Contactul vizual si dezvoltarea comunicãrii

 "Atunci când pierzi contactul cu liniştea lăuntrică, pierzi contactul cu tine însuţi, când pierzi contactul cu tine însuţi, te pierzi în lume..."Eckhart Tolle

 

Contactul vizual este una dintre cele mai importante modalitati de baza prin care oamenii pot crea o punte de legatura unul catre celalalt. Lipsa contactului vizual este unul din elementele de baza atunci cand abordam tema autismului si anume faptul ca , copilul tau nu pastreaza contactul vizual pe langa alte elemente poate sa te determine ca parinte sa iti pui anumite intrebari 
  Lista cu manifestarile timpuri caracteristice TSA, 
conform  NMH (Institutul Pentru Sanatate   Mintala):
        1.Copilul nu scoate sunete nearticulate , nu arata cu degetul si nu face anumite gesturi, care au o anume semnificatie pana lavarsta de un an.
2. Copilul nu rosteste nici un cuvant pana la varsta de 16 luni.
3. Copilul nu leaga doua cuvinte pana la varsta de doi ani.
4. Nu raspunde atunci cand este strigat pe nume.
5. Pierde din abilitatile de comunicare si cele sociale pe care le-a intalnit.
6. Priveste rar in ochi persoanele cu care vine in contact.
7. Pare ca nu este in stare sa se joace cu jucariile.
8. Exagereaza in a pune in ordine jucariile sau alte obiecte.
9. Este atasat in mod deosebit de o anumita jucarie, respectiv de un anumit obiect.
10.Nu zambeste.
11. Cateodata pare sa nu auda bine.

Indiferent daca copilul tau in varsta de 3 ani nu vorbeste si a fost diagnosticat cu autism sever sau daca ai un copil de varsta mai mare diagnosticat cu Sindrom Asperger (inalt functional), contactul vizual este cu siguranta un aspect cu care copilul tau are dificultati destul de mari.
In relatia mea cu parintele copilului cu autism inca de la inceputului programului de recuperare in care stabilim obiectivele din programul de recuperare tin foarte mult sa inteleaga importanta contactului vizual atunci cand se lucreaza efectiv sau chiar si atunci cand vrem ca el sa invete ceva prin joc. 
Un exemplu simplu pentru parintii copiilor tipici , dar cu o incarcatura foarte mare pentru parintii copiilor cu autism care nu au limbaj : este important ca , copilul cu autism cand raspunde la intrebarea : "Cine e acolo?"-"Mama", sa priveasca spre mama, sau cand mama copilui atipic : striga copilului la iesirea din casa " te iubesc , spor la scoala", copilul o sa intealaga si o sa raspunda in consecinta, in schimb atunci cand mama copilului cu autism ii spune : "te iubesc puiule", trebuie sa se asigure ca, copilul a auzit si vizualizat ceea ce i-a spus mama si eventualputem intarii ceea ce am spus printr-un gest, pentru ca copilul sa raspunda in timp sub acelasi mod.
Acest aspect este cat se poate de logic, deoarece autismul este o tulburare neurobiologica si social-relationala. Marea majoritate a copiilor cu Asperger si alte forme ale autismului au dificultati in aria sociala, iar contactul vizual este una dintre cele mai importante si puternice modalitati prin care se pot stabili legaturi interpersonale.
In timpul sedintelor de recuperare , terapetul ar trebui sa incerce si sa persiste ca mereu copilul sa fie conectat la terapeut :  Un exemplu in care copilul are limbaj in dezvoltare.
"  T: Uita- te la mine. " 
 "T: Cine esti tu?
" R: eu sunt P.
T:"Uita-te la mine."
"R: Tu esti Ale"
Atunci cand nu se reuseste sa se stabileasca contactul vizual prin cerinta "uita-te la mine", folosesc ceea ce copilul deja a automatizat cum ar fi parintile corpului si obtin contactul vizual unde sunt ochii , in momentul acela copilul imi arata ochii atat ai lui cat si ai mei si astfel contactul vizual este stabilit chiar si pentru o perioada scurta de timp.
Sau o alta modalitate care duce la crearea contactului vizual si pastrarea lui , atunci cand cerem direct asa cum am aratat mai sus : "priveste-ma", sau "imi place cand te uiti la mine".
Cere indirect : foloseste intrebari care il determina pe copil sa se intoarca spre tine cand iti vorbeste . Mi s-a intamplat de multe ori in terapie sa il intreb pe copilul cu care lucram (copil inalt functional) : "Unde privesti? Sunt eu cumva desenata pe perete?", atunci copilul raspunde zambind "Nu, nu tu esti aici in fata mea", sau "Cu cine vorbesti acolo?"- moment in care isi intoarce privirea spre mine.
La copii mai mici de varsta si cu o forma de autism severa si intarzieri severe/ moderate de limbaj, am grija ca pozitia corpului meu sa fie adecvata pentru contactul vizual astfel incat sa imi tin fata la nivelul lui sau cat de mult posibil la nivelul ochilor lui  sau sa ii intorc privirea usor printr-o magaiere pe fata, iar atunci cand activitatea din timpul terapiei sau jocul este pe podea am grija din nou sa fiu  in aceasi pozitie ca si el si sa fiu prezenta cat mai mult in aria lui vizuala, folosind o jucarie care ii place sau cantand un cantecel - astfel incat el pastreaza din nou contactul vizual.
    Daca ii oferi copilului ceva din ceea ce el isi doreste , tine acel lucru aproape de ochii tai, astfel incat copilul sa poata stabili contactul vizual mult mai usor , iar daca vrei sa il pastreze si mai mult si sa si verbalizeze cand il vede poti sa accentuezi spunand : " asta vrei", " sau "ce este pe cartonas?"


     Bucura-te de contactul vizual : Extrem de important, ori de cate ori copilul tau are contact vizual cu tine, bucura-te, arata-ti entuziasmul , astfel incat el sa perceapa ca a fost un lucru bun si sa fie dornic sa il repete, ofera-i recompense sociale : "esti minunat, foarte bine, bravo". Daca copilul prezinta anumite sensibilitati auditive, ai grija ca bucuria ta sa nu il deranjeze auditiv. 

   Incearca sa faci acest exercitiu in fiecare zi cu copilul tau, alege un moment al zilei in care conectarea dintre voi este mai puternica si se poate stabili mai usor, fie atunci cand sunteti la masa, fie atunci cand ii faci baie, fie atunci cand cantati un cantecel. 
      Creaza-ti un jurnal al tau si al copilului tau, obisnuies-te sa notezi acolo diverse activitati pe care le faceti intr-o zi, noteaza tot acolo intr-un tabel de cate ori crezi ca te va privi copilul tau in aceea zi , in timpul exercitiului ai grija sa bifezi de fiecare data cand el a privit cu aproximati si timpul in care te-a privit. O sa observi ca uneori poate sa te priveasca mai putin, dar exersand puteti ajunge sa aveti un contact vizual cat mai indelungat. Un contact vizual bine stabilit aduce o intelegre, o satfisfactie si o exprimare verbala mult mai buna a copilului tau! 

Succes! ☺☺




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu