luni, 23 septembrie 2013

Dementa

Astazi intr-o zi de toamna nehotarata cu soarele printre nori, m-am gandit sa va scriu despre dementa ... De ce dementa si nu altceva, pentru ca in ultimul timp am intalnit tot mai des persoane diagnosticate cu dementa sau posibila demnta mixta - forma de Alzheimer.
Dementa dupa cum probabil stiti este un sindrom datorat unei boli a creierului , de obicei de natura cronica sau progresiva , in care exista o detriorare a multiplelor functii corticale superioare incluzand memoria , gandirea, orientarea, intelegerea, calculul, capacitatea de a invata, limbajul si judecata.
Campul de constinte in cazul dementei nu este deteriorat, deterioraile functiei cognitive sunt in mod obijnuit insotie (si ocazional precedate) de deteriorarea controlului emotional, comportamentului social sau a motivatiei.
Trebuie sa tinem cont in mod special atunci cand se realizeaza o evaluare in acest caz de  dovada declinului apreciabil in functionarea intelectuala si de obicei  in legatura cu interferentele cotidiene uzuale cum ar fi : spalatul , imbracatul, alimentarea, igiena personala  inclusiv excretia.
De asemenea  o alta cerinta de baza pentru a diagnostica dementa este dovada declinului atat al memoriei  cat si al gandirii , cu un grad suficient pentru a afecta , activitatile personale din viata cotidiana asa cum au fost prezentate mai sus.
Modul de mainifestare  a acestui delclin depinde in mare masura de nivelul social si  cultural in care traieste pacientul.

Diagnostic diferential in cazul dementei
- tulburarea depresiva ce poate prezenta multe din trasaturile unei demente , incipiente mai ales afectarea memoriei, incetinirea gandirii , lipsa spontaneitatii;
- retardarea mentala usoara sau moderata;
- stari de functionare cognitiva subnormala ;

O sa continui urmatorul articol cu "Dementa in boala Alzheimer".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu