sâmbătă, 10 octombrie 2020

♧ Demența 🍂 Ziua Mondială a Sănătății Mintale 🍂

Astazi intr-o zi de toamna nehotarata cu soarele printre nori, m-am gandit sa va scriu despre dementa .
De ce demență si nu altceva, pentru ca în ultimul timp am întâlnit  tot mai des persoane diagnosticate cudemență  sau posibilă demență mixta - forma de Alzheimer.
Demența dupa cum probabil știți este un sindrom datorat unei boli a creierului , de obicei de natura cronica sau progresiva , in care exista o detriorare a multiplelor functii corticale superioare incluzand memoria , gandirea, orientarea, intelegerea, calculul matematic, capacitatea de a invata, limbajul si judecata.

 

În cazul demenței funcțile cognitive sunt în mod obijnuit insotie (si ocazional precedate) de deteriorarea controlului emotional, comportamentului social sau a motivatiei.
Trebuie sa tinem cont in mod special atunci cand se realizeaza o evaluare in acest caz de  dovada declinului apreciabil in functionarea intelectuala si de obicei  in legatura cu interferentele cotidiene uzuale cum ar fi : spalatul , imbracatul, alimentarea, igiena personala  inclusiv excretia.
De asemenea  o alta cerinta de baza pentru a diagnostica dementa este dovada declinului atat al memoriei  cat si al gandirii , cu un grad suficient pentru a afecta activitatile personale din viata cotidiana asa cum au fost prezentate mai sus.
Modul de mainifestare  a acestui delclin depinde in mare masura de nivelul social si  cultural in care traieste pacientul.

Diagnostic diferential in cazul dementei
- tulburarea depresiva ce poate prezenta multe din trasaturile unei demente , incipiente mai ales afectarea memoriei, incetinirea gandirii , lipsa spontaneitatii;
- retardarea mentala usoara sau moderata;
- stari de functionare cognitiva subnormala.


Psiholog clinician specialist autonom - Psihoterapeut :
Ababi Alexandra 🍂❤

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu