Pentru ca nu de putine ori am discutat pe aceasta tema cu diverse persoane, m-am gandit ca este bine sa scriu putin despre ce inseamna fiecare din aceste domenii (profesii).
Sunt profesii asemanatoare, care pot fi usor de confundat, de accea se impune o clarificare a rolului deoarece in functie de pregatirea sa o persoana poate avea unul sau mai multe roluri.
Psihologul este persoana care este absolventa a unei institutii de invatamant superior avand licenta in psihologie. Psihologul are in general urmatoarele competente:
- studiul comportamentului uman si al proceselor mentale;
- investigarea si recomandarea cailor de solutionare a problemelor psihologice;
- elaborarea si aplicarea de teste pentru masurarea inteligentei, abilitatilor, aptitudinilor si a altor caracteristici umane;
- testarea psihologica, prevenirea si psihoterapia tulburarilor emotionale si de personalitate, precum si a fenomenelor de inadaptare la mediul social si profesional;
- interpretarea datelor obtinute si elaborarea recomandarilor pe care le considera necesare.
Consilierul este un psiholog specializat in consiliere intervine cu mijloace specifice psihologice, in scopul de a optimiza, stimula autocunoastereasi dezvoltarea personala, a preveni anumite probleme emotionale, cognitive si de comportament.
Psihoterapeutul este psihologul sau medicul psihiatru care s-a specializat intr-o anumita forma de psihoterapie (sau mai multe forme), scopul interventiei sale este nu numai de a optimiza si dezvolta anumite calitati si capacitati personale dar mai ales de a modifica factorii psihologici care sunt implicati in tulburarile psihice, somatice, psihosomatice.
Psihiatrul este persoana care a absolvit facultatea de medicina si s-a specializat in specialitatea „psihiatrie”, rolul sau este de a diagnostica diversele tulburari psihice, de a prescrie tratamentul medicamentos adecvat, de a urmari eficacitatea sa, de a recomanda urmarea unei psihoterapii adecvate tulburarii.
Sper ca am reusit sa va clarific unele intrebari legate de diferentele care exista intre aceste profesii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu