vineri, 10 decembrie 2010

Legenda lui Mos Craciun

Mosul este un personaj simpatic, rumen in obraji, cu o burtica prietenoasa, cu barba lunga si alba. Un om blajin care reuseste sa aduca zambetul pe buzele tuturor copiilor. El este imbracat intr-un costum alb cu rosu si poarta o curea neagra.

In viziunea initiala, Mos Craciun purta un costum rosu cu nasturi negri. Vinovata de pletele albe este compania Coca-Cola. Se pare ca versiunea Mosului care a ramas imprimata in mintea noastra este cea propusa de compania de bauturi racoritoare.

Legenda spune ca Maica Domnului, fiind cuprinsa de durerile nasterii, l-a rugat pe Mos Ajun sa-i gazduiasca. Deoarece era sarac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun.

Ajunsa la casa lui Craciun, Maica Domnului o gaseste acasa pe sotia acestuia, Craciuneasa si ii cere acesteia adapost. Craciuneasa era o femeie buna, insa stiindu-si sotul rau si necredincios, ii gazduieste in grajdul vitelor. Apoi, fara sa-i spuna sotului ei, Craciuneasa o ajuta pe Maica Domnului sa-L nasca pe Pruncul Iisus.

Afland cele intamplate, Craciun isi pedepseste sotia taindu-i mainile. Maica Domnului, printr-o minune, o vindeca, lipindu-i mainile la loc Craciunesei. Mos Craciun, vazand aceasta se caieste si ii cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel "primul crestin". Se spune ca el s-a cait atat de mult, incat a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci.

De atunci, in fiecare an, in Ajunul Nasterii Domnului (24 decembrie), Mos Craciun vine cu sania trasa de reni, intra pe horn si pune sub brad cadourile. Cei 9 reni sunt: Rudolph, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder si Blitzen. Conducatorul acestora este Rudolph, renul cu nas rosu.

P.S. Daca vreti ii puteti lasa si aici un mesaj lui "Mos Craciun", o sa am grija sa primeasca mesajul:)
       Astept sa imi spuneti ce ati primit!:)

4 comentarii:

 1. imi doresc de la mosu cate ceva pentru toata lumea si ca totii copii sa fie fericiti in seara de craciun...iar pt mine ce mai ramane...;)  Cristina Dragulecu

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga mea Cristina... eu iti doresc sa iti aduca Mosul, tot ceea ce este mai bun si ceea ce considera el ca meriti :)
  O sa am grija ca mesajul tau sa ajunga la Mosul pana pe data de 24 decembrie :)

  RăspundețiȘtergere
 3. imi doresc ca de sarabtori sa am o persoana draga alaturi de mine

  RăspundețiȘtergere
 4. mi-am lasat dorinta da ma inrteb de ce nu mi-a aparut:)

  RăspundețiȘtergere