Să fim oamenii care primesc si dăruiesc iubire și atentie, să fim oamenii care îi acceptă pe cei lângă care își petrec timpul și își împart spațiul de la școala, spațiul de joacă, spațiul de la muncă, să fim oameni.
Acesta a fost gândul meu când m-am trezit astăzi de dimineață și acest gând m-a însoțit pe tot parcursul zilei de 3 Decembrie- Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități.
Sa fim oameni uneori din exterior pare a fi ceva simplu pentru că în definitiv asta și suntem oameni, doar că eu aici vorbesc despre tot ceea ce înseamnă cu adevărat să fim oameni, mă gandesc la a răspunde la salut, a lăsa spatiul liber de parcare al unei persoane cu dizabilități, ai acorda prioritate nu doar atunci când ești ”obligat” prin lege ci oricând te întalnești cu o persoană cu dizabilități și exemplele pot continua.
Povestea mea, dacă mi-ați m-ai citit blogul probabil ați reușit să o deslușiți : astăzi în fața laptopului vă scriu în calitate persoanei cu dizabilități care a reușit să depășească ”eticheta” pusă de societate unei persoane cu dizabilități. Pe parcursul formarii mele profesionale ca psiholog si psihoterapeut am întalnit oameni care au cuprins toată paleta de tipuri/genuri de oameni. Acest aspect m-a ajutat astăzi să fiu unde sunt în prezent. De asemenea m-a determinat să îmi doresc să mă formez și să mă dezvolt în continuare atat ca om cât și ca profesionist.
Au trecut 12 ani de când sunt psiholog- psihoterapeut cu o dizabilitate, timp în care am întalnit oameni care au crezut în dorințele mele, în capacitățile mele, în proiectele mele, am întalnit acei oameni care au reușit să privească dincolo de dizabilitatea mea. În acești 12 ani am încercat mereu să amintesc prin munca mea cu copiii cu dizabilități, prin proiectele pe care le-am desfășurat , prin seminarii pentru specialiști și părinți faptul că: o persoană cu nevoi speciale este în primul rând un om dincolo de orice dizabilitate.
Omul care își dorește să fie acceptat, apreciat, înțeles, inclus în proiecte și în grup. Oricât de puține lucruri pare că ar putea să facă o persoană cu dizabilități niciodată să nu o subestimați. Dincolo de dizabilitatea fizică sau psihică a unei persoane există o personă care are același dorințe, aceași determinare, voință și aceleaș așteptări ca și tine care nu ai o dizabilitate.
Vorbim foarte mult în această zi despre incluziune, acceptare și toleranță, însă din păcate de cele mai multe ori aici se și opresc toate lucrurile la” a vorbi”. Am scris ”de cele mai multe ori” pentru că mai sunt situații în care am fost plăcut surprinsă să constat că se fac pași mici dar siguri în ceea ce privește acceptarea, incluziunea persoanelor cu nevoi speciale.
”Fii recunoscător persoanelor dificile din viața ta învață de la ele: ți-au arătat exact persoana care nu vrei să devii.”Oprah Winfrey
Cu drag,
Psih. Alexandra Rusu-Ababi
💖
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu