"In loc sa ne concentram asupra determinarii copilui de a se conforma lumii noastre, mai bine devenim noi elevi in lumea copilului nostru.Lasa-ti copilul sa fie profesorul.”
Astfel ca , iubirea, gandurile tale pozitive, curiozitatea in sensul pozitiv al cuvantului , empatie ar trebuie sa fie prezente mereu, atunci cand te raportezi la o persoana cu dizabilitati ( empatia si gandurile pozitive, iubirea, aprecierea trebuie sa le avem mereu indiferent de persoana, timp sau/ si dizabilitate).
Autismul Dincolo de Aparente, pentru mine ca psiholog si psihoterapeut, este lumea frumoasa pe care prea putini oameni au rabdare sa o cunoasca, acel cuvant "autist" pe care multi il folosesc , dar poate nu reusesc sa ii inteleaga adevarata semnificatie.
Autismul pentru mine, inseamna iubire, aspiratii inalte, deschidere, acceptare , sinceritate . O persoana cu autism reuseste sa exprime emotional si sincer tot ceea ce are in interior cu putin suport din partea noastra a celorlalti, pentru persoana cu autism a mintii sau a spune lucrurile pe jumatate nu sunt variantele cele mai potrivite, sinceritatea si modul direct in care isi expun parerile sunt de apreciat nu de blamat, intr-o lume in care de multe ori nici nu mai stim daca cel de langa noi a spus cu adevarat ceea ce gandeste.
Facand o incursiune prin articolele pe care le-am scris cu deschidere si bucurie despre autism , cu bucurie pentru ca am putut sa impartasesc si cu alte persoane ceea ce am invatat si inca mai invat zi de zi despre aceasta vasta si complexa lume a autismului , am ales sa scriu in luna in care marcam Ziua Internationala a Autismului despre o alta parte a ceea ce inseamna autismul si anume relatiile de prietenie , relatiile de cuplu intre doua persoane cu tulburare de spectru autist, despre ce inseamna sa ai un diagnostic cu autism atunci cand vrei sa iti dezvolti o relatie de prietenie.
As mai adauga si faptul ca , eu nu doar incerc prin profesia mea sa ii ajut sa se dezvolte armonios, sa se cunoasca, sa ii cunoasca pe ceilalti, sa se accepte si sa ii accepte pe ceilati sau sa isi dezvolte abilitatile de viata independenta pe copiii cu autism, cu o parte dintre ei pastrez legatura dupa cativa ani in care ne-am vazut in contextul terapiilor zi de zi.
Revederile sunt intodeauna placute fie online fie fata in fata si bucuria sa vad ca sunt persoane care s-au dezvoltat armonios , chiar daca , astazi sunt pe cont propriu (fara suport terapeutic), dar cu parintii mereu alaturi . Parintii au invatat in timp sa accepte ca autismul are o paleta larga de apecte frumoase si ca fiecare copil e unic in felul lui, asa cum este si copilul lui.
Dincolo de steriotipii, dificultati senzoriale , de limbaj sau poate comportamente care sunt vazute de ceilalti ca fiind bizare, autismul este o lume fascinanta , daca vrei cu adevarat sa o cunosti. Copii care dupa luni, ani de interventie terapeutica isi descopera hobby-urile, pasiunile , care pot sa duca la o imbunatatire a vietii tuturor celor din jur.
As putea sa dau exemplu un baietel care nu are mai mult de 8 ani, pasionat de programe pe calculator, care isi poate crea singur programe care sa vina si in ajutorul celorlalti, sau o persoana pasionata de tehnologie care poate surprizator a lucrat la piesele si programele pe care le ai tu in laptopul pe care il folosesti zi de zi.
Un aspect care este cunoscut despre persoanele cu autism este faptul ca prezinta anumite dificultati la nivel social, dar daca stam sa ne gandim la rece si sa fim sinceri cu noi , la un anumit moment dat s-a intamplat ca fiecare in viata lui sa aiba anumite dificultati atunci cand ar fi trebuie sa initieze o conversatie cu o persoana pe care nu o cunoastea foarte bine, dar cu putin suport si curaj ai reusit intr-un final sa initiez aceea conversatie si sa o sustii. Asa se intampla si in cazul unei persoane cu autism , daca VREI cu adevarat sa o cunosti, acorda-i un pic mai mult timp sa isi gaseasca cuvintele sau expresile, incearca sa fii clar si concis in conversatia cu el si feedback-ul o sa fie unul pozitiv.
Am avut deosebita placere sa cunosc si sa imi fie prieteni pe parcurs o frumoasa familie , in care mama si tata si copilasul lor sa fie toti trei cu autism, desigur forme diferite ale tulburari de spectru autist. Sunt oameni directi, dar calzi, sinceri, dar iubitori, dezorganizati pentru unii, dar extrem de organizati pentru ei, atenti la detalii, dar deschisi spre a incerca lucruri noi, marginalizati sau discreditati de unele persoane, dar care au reusit sa isi gaseasca locul lor in care sa se simta in siguranta, intelesi si acceptati acolo unde sunt acum. Mereu cand am ocazia sa ii revad sunt foarte atenti la nevoile mele, sunt pozitivi si deschisi in a corecta mereu atunci cand observa ca ceva nu a functionat bine. Mereu cand ma intalnesc cu ei invatam unii de la ceilalti . Sunt parintii cu autism al unui copil cu autism , care desi a inceput sa vorbeasca tarziu, astazi vorbeste cursiv limba engleza si nu a "uitat" nici limba romana.
Prietenii mei : Alex si Lore... tata (Iulian) lipseste din poza :)
Lore (Mama lui Alex) : "Noi functionam pentru ca ne respectam nevoile reciproc . Cand
eu si Iulian ne-am cunoscut am pus pe masa tot, eu i-am zis ce pot accepta si
ce nu si el mi-a pus pe masa tot in acelasi mod am fost deschisi si directi.
Nevoia noastra permanenta de a avea spatiu personal ne ajuta
si cumva momentele noastre de ''cafea'' coincid, am invatat sa ne citim
reciproc cand el cauta informatii il las sa caute apoi el vine si imi da toate
detaliile tehnice iar eu il ascult ca oricum nu ai cum sa-l opresti :)))) el
face la fel cu mine. Ultima cautare a fost imprimanta 3 d pffff... a durat
cateva zile apoi mi-a spus tot despre ele .... si normal si-a comandat una. De aia functionam noi, pt ca ne respectam reciproc si nu ne
ingradim, nu incercam sa ne schimbam reciproc."💙
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu