joi, 9 septembrie 2010

Dragostea ...doar o idee fixa?

"Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi." Charles Dickens
Nu am inceput intamplator cu acest citat, in seara aceasta am avut deosebita placere sa am o conversatie extrem de placuta cu o prietena de suflet, desigur dupa cum cred ca deja intuiti discutia nostra s-a indreptat spre acest sentiment pozitiv , minunat ar spune unii, un sentiment care te poate zdrobi ar spune alti si anume dragostea .
Si uite asa am ajuns sa discutam cred ca mai mult de 4-5 ore, fara sa observam nici una dintre noi ca a trecut timpul pe langa noi, dar nu si pe langa conversatia pe care o purtam.
Am aflat ulterior ca discutia noastra a fost benefica pentru prietena mea , lucru care ma bucura enorm, ma incarc cu incredere atunci cand reusesc sa ajut pe cineva, insa exista si o problema ar spune unele persoane ca pun mult suflet in discutiile dintre prieteni si uneori am de suferit din aceasta cauza...
Au dreptate, dar daca as contabilizat toate starile pe care le traversez , toate ar duce spre acelasi drum si anume dragostea pe care o simt ptr prieteni mei, sunt putini dar ma mandresc cu ei ptr ca ii simt ca sunt langa mine atunci cand am nevoie... :)
Sa revin la intrebare "Dragostea ... doar o idee fixa?" acum o sa fiu subiectiva , ptr ca tocmai am incheiat o conversatie la telefon si am sa spun ca nu se poate ca dragostea sa fie doar o idee fixa, asta ptr ca dragostea inseamna sentimente , sentimentele sunt simtiri... si as putea sa continui asa la nesfarsit....
Dar pot sa spun ca dragostea e "o idee fixa" atunci cand ceea ce  simtim ptr cineva se transforma in ceva neplacut, se intampla si acest lucru daca ne gandim la  persoanele care spun ca ele iubesc , dar sunt extrem de geloase si aici ma refer la gelozia patologica, care daca apare intr-o relatie putem spune ca exista o problema. Problema care se poate rezolva daca cuplul este constient de ea si incearca chiar si o consiliere de cuplu sau terapie de cuplu. Am putea spune ca acest subiect este inca tabu la noi in tara , insa totusi,  incet, incetisor, cuplurile incep sa accepte ca nu e ceva rau daca incerci sa iti salvezi relatia, respectiv dragostea mergand la un consilier de cuplu.
A... dragostea dupa cum o descrie si   Dickens poate sa fie si acel sentiment care te determina sa ii dai partenerului tau inima si sufletul dar el sa se "joace" cu ele si astfel sa le"zdrobeasca"....de aici nu e decat un pas spre suferinta ... o vorba foarte cunoscuta "sufar din dragoste" nu? Exista si astfel de sentimente intr-o relatie, dar vreau sa cred asa cum am crezut mereu,  ca totul se intampla dintr-un motiv si nimic nu este o pura intamplare.
"Dragostea este poezia simţurilor."Balzac

4 comentarii:

  1. Pentru mine dragostea a fost,in decursul catorva ani,un sentiment,o joaca,o gluma proasta,un eveniment nefericit,o coincidenta,o intamplare si.....o idee fixa.Cred ca totul depinde de cum vrem noi sa fie pentru noi,de modul in care o primim si o dezvoltam in inima si conteaza cat de mult spatiu din tine ii oferi...Cateodata,este bine sa ingradesti ceva ce poate scapa de sub control,pentru ca mai tarziu,se confunda cu identitatea ta,devine o parte din tine si nu mai stii cine esti tu si cine este ea,dragostea care iti suge toata vlaga precum un parazit.Dragostea este frumoasa dar trebuie sa o tratam ca atare,doar ca pe un alt sentiment pe care oamenii sunt capabili sa il simta...Te pup scumpa mea!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mea Nico, ai mare dreptate , dragostea este frumoasa daca o percepem exact asa cum este fara sa mai adaugam steriotipii, conceptii gresite, complexe...sau aspecte de acest gen, insa e dificil sa faci diferenta , sa poti sa alegi ce ar trebui sa fie impreuna cu acest sentiment si asta dintr-un simplu motiv: "Inima are ratiunile ei, pe care ratiunea nu le cunoaste":).
    Dar este bine atunci cand constientizam la timp ca pe langa acest sentiment pur au aparut si alte sentimente care umbresec puritatea dragostei...

    RăspundețiȘtergere
  3. Iubirea invinge totul si ne invata sa fim mai toleranti... Este o "maxima" pe care o aud foarte des, dar exista cazuri de cupluri in care aceasta nu se aplica. Pentru ca nu exista destula dragoste sau pentru ca partenerii nu sunt capabili sa treaca peste orgolii si "unele idei fixe"....Nu ma incadrez foarte mult la acet capitol "Dragostea",dar asa ce stiu si eu de dragoste..nu am trait momentele dragostei asa mult in cat sa imi pot exprima sentimentul dragostei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Alin, iti multumesc ptr ca ti-ai asternut gandurile aici... ai inceput pozitiv, dar ai sfarsit intr-o nota mai pesimista... dar sunt sigura ca o sa fie exact asa cum am vorbit noi astazi...
    Take care!

    RăspundețiȘtergere