duminică, 19 septembrie 2010

Drogurile...o evadare pentru unii, dar in acelasi timp o "boala"...

M-am gandit  mult sa scriu sau sa nu scriu despre droguri pe blogul meu, pe blogul anterior am avut postat un proiect despre modul in care am putea ajuta la eliminarea  drogurile din liceu, a fost un proiect din anul II de studiu, insa am considerat ca nu isi mai are locul pe blog acesta.
 Dar totusi m-am hotarat sa scriu in mare, cateva lucruri despre ceea ce inseamna drogurile, efectele negative pe care le atrage dupa sine faptul ca o persoana consuma droguri, cateva droguri cunoscute si efectele negative pe care le au , dar nu in ultimul rand cateva centre pentru persoanele care vor sa nu mai fie conduse de aceste "bucurii" cum li se mai spune ...
 • HEROINA – sau diacetilmorfina, este o substanta semisintetica derivata din morfina, opiaceu cu efectele psihice si fiziologice cele mai rapide. Provoaca dependenta fizica si psihica inca de la primele doze.
  Forma bruta a opiumului este obtinuta prin uscarea laptelui de mac, o substanta alba lipicioasa. Culoarea opiumului brut osciliaza între maron si negru. Dupa prelucrare, opiul brut poate fi mâncat, baut, injectat sau fumat principala substanta psihoactiva fiind morfina.
  Morfina se extrage direct din macul alb (germ. Opiummohn) sau din produsul intermediar.
Un dependent de heroina consuma zilnic 0,5 - 3 g heroina de concentratie medie. Injectiile se împart de regula în trei, rareori în mai multe doze pe zi.
Efecte pe termen scurt:- ameteala respiratie incetinita gandire confuzagreata/varsaturi lipsa reactiei la durere risc de avort spontan.

Efecte pe termen lung:
Heroina are, practic, acelasi spectru de actiune ca si morfina, în schimb are un efect analgezic de cinci pâna la 10 ori mai puternic. În acelasi timp, heroina este si puternic euforizanta. La fel ca morfina, estompeaza activitatea intelectuala a omului si influenteaza starea sa psihica în sensul eliminarii fricii si proastei dispozitii. Sub influenta heroinei, oamenii par a fi din cale afara de fericiti. Nevoile lor sunt complet satisfacute, heroina inhiba apetitul si faciliteaza deshidratarea,au sentimentul ca au tot ce au nevoie. Adesea, consumatorii relateaza un episod de "flash" (engl. trasnet), un flux dinamic, de placere ce cuprinde întreg corpul imediat dupa injectarea în circulatia sanguina. Totalitatea efectelor resimtite de catre cei care consuma aceste droguri se mai numeste "kick" (energie, avânt, putere mobilizatoare). Termenii sugereaza functia puternica de amplificare a senzatiilor prin care aceste opiacee pot domina comportamentul persoanei dependente, mai ales daca sunt administrate injectabil.
Cantitatea zilnica necesara de opiacee depinde de tipul substantei si gradul de obisnuinta. Odata cu disparitia efectului opioid, absenta starii de fericire este perceputa amplificat în realitatea obiectiva. La o noua administrare, dispare depresia, la fel ca simptomele de sevraj fizic. Majoritatea consumatorilor prezinta sau dezvolta in timp, pe lânga boala de dependenta, si o afectiune psihica.


Boli ce pot aparea in urma consumului de heroina:
- abcese ale extremitatilor
- carii dentare si leziuni asociate
- reducerea masei musculare
- modificari trofice si leziuni la nivelul picioarelor
- scabie
- ulceratii si flebite (inflamatii ale venelor) la nivelul membrelor inferioare
- bronsite purulente
- pneumonii
- boli cu transmitere sexuala
- crize psihiatrice/comportament suicidar
- infectia HIV
- tuberculoza
- hepatita virala A/B/C
La femei, de regula apare o amenoree secundara (absenta ciclului mentrual) care este reversibila dupa mai multe luni de abstinenta fortata. Libidoul si potenta sunt reduse semnificativ. Legat de amenoreea frecventa la femei, aceasta lasa adesea sa treaca, neobservata, o sarcina. Sarcina se observa doar într-un stadiu avansat. Nou-nascutii din mame dependente prezinta un sindrom de abstinenta neonatal care apare, de regula, la 12 - 48 de ore, ocazional la 96 de ore dupa nastere. Tabloul clinic al acestui sindrom include în primul rând insomnia, exagerarea reflexelor, tremoorul (tremuratura involuntara), varsaturi, hiperactivitatea, tonus muscular crescut, dispnee, febra si diaree. Mai rar pot aparea: stranutul, transpiratiile si crizele convulsive. Sindromul pericliteaza în mod serios viata nou-nascutului.


Manifestarile de sevraj la dependenta de heroina:
- tulburari vegetative usoare (transpiratii, senzatie de frig, frisoane) pâna la colapsuri circulatorii grave,
- durere la nivelul membrelor, abdomenului, oaselor si muschilor,
- tulburari de somn persistente, dureri colicative si crize convulsive.
Efectul dozei unice dispare mai repede ca la morfina. Durata efectului este de doua-trei ore, spre deosebire de morfina: cinci-sase ore. Corespunzator, fenomenul de sevraj se instaleaza mai devreme, adica de doua ori mai rapid ca în cazul morfinei.
Consumatorii care sunt deja dependenti sunt obligati sa-si reinjecteze heroina din ce în ce mai des, pentru a evita sevrajul. Frecventa injectiilor respectiv a cantitatii injectate per doza trebuie crescuta mai repede, decât în cazul celorlalte stupefiante comparabile ca efect. De acest fapt se leaga potentialul criminogen ridicat al heroinei. Deoarece pretul este ridicat si cantitatea consumata atinge ordine de marimi considerabile, dependentului nu-i ramâne alta posibilitate, decât sa-si asigure cantitatea necesara prin comiterea de asa-numite "infractiuni de procurare". Infractionalitatea directa si indirecta legata de procurarea heroinei apare mai rapid si se manifesta mai intens decât în cazul dependentei de alte substante.
Având în vedere marja de siguranta îngusta a heroinei, adica a diferentei mici între doza suportabila si cea toxica, se constata frecvent intoxicatia cu heroina, caracterizata prin pierderea cunostintei si depresia respitarorie, precum si prin colapsul circulator si frecventa cardiaca extrem de joasa. Depresia respiratorie este principala cauza de deces prin supradozare.


Potentialul de dependenta:
Administrarea injectabila a heroinei de sapte pâna la zece ori poate determina, în împrejurari favorizante, dependenta, cu toate consecintele ulterioare. Capacitatea de a da dependenta a heroinei este extrem de mare, mai mare decat la orice alta substanta. Inhalarea si prizarea de heorina duc, de asemenea, la dependenta.


Cocaina
Este o substanţă stupefiantă care creează o dependenţă puternică, acţionând direct asupra creierului. Cocaina pură a fost extrasă din frunzele plantei coca la mijlocul secolului 19; la începutul secolului 20 era deja folosită ca ingredient în majoritatea produselor farmaceutice destinate tratării diverselor boli. În prezent, deţinerea, utilizarea sau comercializarea cocainei sunt ilegale, cu o singură excepţie: medicii o pot folosi ca anestezic în timpul unor intervenţii chirurgicale la ochi sau la gât.
Prizarea cocainei are un efect foarte rapid. Substanţa ajunge la creier în doar câteva secunde şi provoacă o plăcere scurtă dar intensă (rush, în engleză). Euforia (high în engl.) care urmează după rush dispare în aproximativ 30 de minute, lăsând consumatorul într-o stare de anxietate, depresie şi irascibilitate, aşa numita stare down (engl.) care pe mulţi îi încurajează să mai ia o doză. Din acest motiv prizarea cocainei poate duce foarte uşor la dependenţă. Pentru cei care utilizează cocaina în mod frecvent, starea de rău fizic şi psihic (down) de după administrare devine din ce in ce mai insuportabilă şi generează depresie, stare de epuizare, iritabilitate şi mai ales o dorinţă incontrolabilă de a lua încă o doză de cocaină. Starea ulterioară satisfacerii acestei dorinţe se numeşte crash (engl.)

Efecte imediate.
Cocaina este un anestezic local. Luată în doze mici, cocaina provoacă o stare de euforie, stimulează senzaţiile de percepţie (mai ales auz şi simţ tactil), dă sentimente de putere fizică şi de îmbunătăţire a abilităţilor mentale, înlătură senzaţiile de somn şi foame. În acelaşi timp însă, ea provoacă tahicardie, creşterea temperaturii corpului şi a presiunii arteriale, vasoconstrictie. Efectele psihologice sunt şi ele foarte variate, depinzând de starea de spirit a utilizatorului şi de aşteptările sale legate de consumul de cocaină. O persoană poate simţi doar o simplă stare de agitaţie, în timp ce alta poate dobândi un sentiment de putere absolută.

Efecte pe termen lung.
Cu fiecare nouă doză, consumatorul caută - dar nu reuşeşte - să retrăiască senzaţiile pe care i le-a oferit doza anterioară. Astfel, consumul pe termen lung naşte dependenţă şi provoacă iritabilitate şi schimbări bruşte de dispoziţie, paranoia sau halucinaţii auditive. Consumul în doze din ce în ce mai mari creşte toleranţa consumatorului faţă de starea de high (euforie) dar creşte şi sensibilitatea lui faţă de efectul anestezic al cocainei. În astfel de momente, pot surveni decese accidentale, funcţia anestezică a cocainei putând provoca consumatorului un stop respirator şi de aici un stop cardiac.

In tara noastra exista centre in care persoanele dependente pot beneficia de un tratament. Poate unii dintre voi imi veti spune ca stiti de existenta lor, dar ca ele sunt foarte costisitoare, desigur asa este, insa daca exista o posibilitate sa te vindeci de aceasta dependenta, trebuie sa existe si o solutie in ceea ce priveste partea financiara.

In timpul anului I de parctica am fost in vizita la un astfel de centru din judetul sibiu....
Centrul de tratament "Nazaret" - centru de tratament pentru barbati de tip comunitate terapeutica. Este situat in comuna Sura Mica la 14km de Sibiu, (langa statiunea Ocna Sibiului). Director Dr. Lux Holger ( nr de telefon :0269/577316 intre orele 9:00-10:30 si 13:30-16:00)
Centru de tratament "Insula Sperantei" - centru de tratament pentru femei. Este situat in
Selimbar, judetul Sibiu, strada TRIAJULUI nr. 512 B. Directoare Crina Lupea
- centrul are o capacitate de 15 locuri ;  costul sederii in centru (psihoterapie+mancare+utilitati) este de 1400 RON (14 mil. lei vechi). Telefon 0269/560960.

Este important sa stim de existenta lor, sa stim ca exista posibilitatea sa le venim in ajutor persoanelor dependente, dar de asemenea extrem de important este sa spunem NU drogurilor!

2 comentarii:

 1. Bravo Alexandra! Frumoase si educative articolele de pe blogul tau,iti spune un prof din Timisoara!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc frumos domnul profesor!
  Mi-ar face placere sa stiu cui datorez aceasta onoare de a-mi citi articolele.
  O seara placuta va doresc!

  RăspundețiȘtergere