vineri, 9 ianuarie 2009

Sa vorbim despre timiditate

"Timiditatea imprumuta fiintei umane ceva din discretia intima a planetelor, iar unui spirit agitat de el insusi o melancolie resemnata care pare a fi aceea a lumii vegetale." - Emil Cioran
A fi timid inseamna a te simti putin speriat cand esti in jurul altor oameni. Cred ca aproape toata lumea este timida uneori. Nimeni nu sta si spune: ”Bine, cred ca azi voi fi putin timid”.
Este ceva ce se intampla fara sa poti controla. Poate esti intr-o postura jenanta cand o fata iti zambeste, sau poate chiar invers, si nu stii cum sa reactionezi si mai ales sa iti ascunzi timiditatea.
Chiar daca nu ai fost un copil timid, se poate sa fi obtinut acest sentiment de inferioritate, de lipsa de incredere, pe parcurs. Se poate sa te fi simtit intimidat pe o perioada scurta de timp, de exemplu cand o fata ti-a zimbit sau te-a salutat.Nu te-ai saturat de acele ipostaze, din care nu mai stii cum sa iesi fara ca cei din jurul tau sa rada de tine?
Uneori oamenii devin atat de intimidati, incat le este frica sa faca anumite lucruri importante pentru ei, incat se simt foarte rau cand intalnesc noi oameni, si de aceea decid sa ramana doar un simplu nume, si nu o persoana care are in primul rand nevoia de a se afirma si mai ales de a fi inconjurat de dragostea celor din jur.Ce ar insemna echilibru: incredere in sine si curaj, asertivitate si capacitatea de a spune ce dorim fara sa jignim.
Cum se poate face asta? Prin invatare!
Invatand sa ne spunem punctul de vedere cu fermitate dar nu cu ton ridicat, cu o atitudine corporala dreapta dar nu aroganta.
Orice atitudine a noastra este foarte buna in anumite circumstante. E necesar doar sa ne alegem circumstantele, sa ne cunoastem calitatile, defectele si limitele, sa stim ce ne place si ce nu ne place, sa stim ce vrem si ce nu vrem.
Daca nu accepti nu ai cum sa schimbi, asa ca acceptati-va defectele pe care credeti ca le aveti.
Timiditatea este o afectiune care iti afecteaza starea emotionala si comportamentul in jurul altor oameni sau in diferite situatii. Ea te face sa te simti stingherit, nervos, sfios sau nesigur pe sine. Oamenii timizi, rosesc de cele mai multe ori, si se simt de parca nu mai pot vorbi cu persoana respectiva.
Cred ca esti de acord cu mine cand iti spun, ca de foarte multe ori timiditatea te-a impiedicat sa spui lucrurilor pe nume, deoarece te simtea-i nesigur si poate iti era frica sa nu fii respins de cei din jurul tau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu