"O femeie este mult mai centratã decât un bãrbat. Ea este mult mai seninã, mai tãcutã, mai rãbdãtoare, mai dispusã sã astepte. Datoritã acestor calitãti, ea are o rezistentã mai mare la boli, ceea ce explicã de ce femeile trãiesc de regulã mai mult decât bãrbatii. Datoritã sensibilitatii, delicatetii ei, femeia poate împlini viața bãrbatului așa cum nimic altceva nu ar putea-o face. Ea îl poate înconjura pe acesta într-o atmosferã plãcutã si feericã. Dar bãrbatul se teme, el nu doreste sã fie înconjurat de femeie, nu vrea sã o lase sã creeze aceastã atmosferã caldã în jurul lui. Lui îi este fricã de faptul cã va deveni astfel dependent de ea. Timp de atâtea secole, el tinut-o pe femeie la distantã, iar acuma se teme, cãci în adâncurile fiintei sale el stie cã femeia este mai puternicã decât el. Ea este cea care poate da naștere vieții. Natura a ales-o pe ea pentru a perpetua specia, nu pe el."Osho
Să rămânem în armonie unii cu ceilalți înseamnă să ne ascultăm activ unul pe celălalt. Femeia și bărbatul reprezintă puterea și sensibilitatea deopotrivă. Bărbatul este figura masculină care ar trebui să fie modelul pentru copilul de azi, devenit adultul de mâine, iar femeia reprezintă sensibilitatea, vulnerabilitatea feminină , care în același timp este exemplul pozitiv al adolescentei de astăzi și al femeii de mâine.
Așadar, voi adulții de astăzi sunteți și veți fi mereu modelele de “așa da” și “așa nu”pentru copilul de lângă voi, care mâine poate să fie adultul echilibrat, empatic, puternic și ambițios sau poate să fie adultul nesigur, temător, critic, arogant și instabil emoțional.
Copilul de astăzi o să fie adultul de mâine asta cu siguranță, diferența o să fie dată de modul în care alegeti să îl hrăniti si “suflește”, nu doar fizic .
”Nu ma mai inteleg cu el, imi raspunde mereu inapoi, avem certuri mereu eu si sotul din cauza copilului pentru ca este neascultator, orice i-as spune face exact invers. Nu inteleg de ce la gradinita asculta si este cel mai cuminte copil, iar acasa are aceste comportamente.”
Atunci când, răbdarea, ascultarea, atenția ți s-au pierdut fie din pricina oboselii, fie din pricina încărcării energetice negative, încearcă să nu uiți că și în momentele acestea tot tu ești exemplul copilului tău.
In cele mai multe din cazurile care nu reprezinta o patologie clara si diagnosticata de un medic specialist , acestea sunt urmatoarele situatii pe care le intalnesc in practica mea la centrul unde activez ca psiholog si psihoterapeut.
Intalnesc parintele care isi doreste sa fie evaluat psihologic copilul lui pentru ca se pare ca nu mai este copilul pe care il stia el , sau nu mai este copilul ascultator, cuminte, ambitios, intelegator, este exact opusul: copilul neascultator, copilul care are ”crize”, copilul care pare ca nu intelege cand se vorbeste cu el.
Deseori prima intrebare pe care o adresez parintelui este urmatoarea : ”Dar, dumneavoastra cum sunteti?” Porind de la aceasta intrebare de cele mai multe ori, apar raspunsuri care de fapt sunt clarificatoare pentru parinte pentru ca, in acel moment parintele realizeaza ca, comportamentul lui fata de propriul copil poate sa conduca la descrierea copilului neascultator si neintelegator de mai sus.
Un copil isi dezvolta comportamentul si personalitatea in functie si de paternurile comportamentale vazute pe parcursul timpului in cadrul atomului familial din care face parte.
Intotdeauna incearca sa iti adresezi aceaste intrebari inainte de a considera comportamentul copilului tau ca fiind unul negativ- nepotrivit:
1.Cum sunt eu ca om, parinte , sot sau sotie ?
2.Cum ma comport eu cu tatal/ mama copilului meu?
3. Ce observa copilul nostru la noi ca adulti?
4.Cum ne raportam noi ca adulti din punct de vedere emotional unul fata de celalalt?
5. Care sunt asteptarile mele vis-a vis de ceea ce poate si stie sa faca copilul meu?
6. Cum trebuie sa ma rapotez la copilul meu in functie de varsta lui cronologica si emotionala?
Nu este ușor , nu este nici greu , uneori poate să pară a fi ușor sau greu , dar este exact așa cum alegi tu să fie, în drumul de formare și dezvoltare a ta ca om, ca părinte, în rolul de femeie sau bărbat.
“Copiii de astăzi sunt adulții de mâine.
Hrănește fiecare copil cu iubire, atenție și încredere!”
Psih. Ababi Alexandra
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu