marți, 4 decembrie 2012

Mos Craciun, un basm sau o dorinta care ne mentine sufletul de copil?...
In jurul lui Mos Craciun exista o multime de legende: de la cum a aparut si pana la felul in care el ajunge in casele noastre in fiecare an. Toata lumea il cunoaste ca fiind batranelul rosu in obraji, cu barba lunga si alba ce ne aduce cadouri an de an.In viziunea initiala, Mos Craciun purta un costum rosu cu nasturi negri. Vinovata de pletele albe este compania Coca-Cola. Se pare ca versiunea Mosului care a ramas imprimata in mintea noastra este cea propusa de compania de bauturi racoritoare.
Semnificaţia sărbătorii actuale de Crăciun este specifică geto-dacilor. În aceeaşi zi se celebrau Saturnaliile romane, apoi moartea şi renaşterea zeului solar de origine iraniană, Mithra, şi, după trei secole de la apariţia creştinismului, a început să se serbeze naşterea lui Iisus.
Determinantul „Moş (Crăciun)” semnifică vârsta înaintată a zeului care trebuia să moară şi să se nască de Anul Nou.
Existenţa lui dura 365 sau 366 de zile, îmbătrânea, deceda şi învia la începutul anului următor. În tradiţiile populare, Crăciunul apare fie ca o zeitate cu puteri supranaturale, fie ca un om obişnuit (un bătrân, păstor cu barbă de omat, vecin cu Moş Ajun, etc).
Vestimentaţia lui era alcătuită din costum popular, anotimpul sugerat fiind primăvara.Vechimea numelui e dovedită de existenţa cuvântului, în variante, în aromâna şi megleno-română.
Obiceiul de a redacta o scrisoare către Moş Crăciun este o tradiţie de Crăciun. Scrisorile de obicei conţin o listă de jucării pe care le doresc copii şi confirmarea faptului că au fost buni. Satul lui Moş Crăciun din Finlanda a fost înfiinţat în 1985 şi din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de ţări. Din România au fost trimise peste 33 000 de redactări spre această destinaţie.
Legenda cu mosul sarman                           
Se spune ca Mos Craciun a existat odata demult – era un batran care facea jucarii. Ii placea atat de mult acest lucru, incat le facea pe tot parcursul anului, iar pe data de 25 decembrie el le vindea la un targ (le vindea foarte ieftin pentru ca oamenii nu erau prea instariti). Intr-o zi de Craciun, pe drumul de intoarcere de la targ spre casa, el zareste la fereastra trei copii ce nu primisera nimic in acea zi speciala. In vremurile acelea nu exista Mos Craciun, doar parintii cumparau cadouri, iar parintii micutilor erau foarte saraci. Batranul vede ca acei copiii sunt tristi si doreste sa le ofere ceva; nu mai avea nicio jucarie la el pentru ca era prima data cand le vanduse pe toate. Si-a dorit atat de mult sa le dea o jucarie in dar, si asa, printr-o minune, pe fundul sacului a aparut una. In felul acesta le-a facut o bucurie copiiilor. Atunci si-a dorit sa poata sa faca jucarii pentru toti copiii, chiar si pentru cei sarmani care nu pot sa isi cumpere jucariile mult visate. In fata lui a aparut o caprioara ranita. Batranul a bandajat-o, iar aceasta in semn de multumire a facut sa apara renii si sania. Straiele vechi si zdrentuite ale batranului s-au schimbat in unele frumoase si rosii. Asa a aparut Mos Craciun.
Legenda cu pastorul
Aceasta legenda a fost infaptuita cu ajutorul unui pastor batran si a cainelui sau credincios. La lasarea serii, batranul isi doreste sa isi gaseasca un loc in care sa poata sa stea peste noapte. Mergand el asa prin noapte, cainele incepe sa ii vorbeasca. Ii spune ca vede o stea din cale afara de frumoasa pe cer si il indeamna sa o urmeze. Batranul este de acord si urmeaza impreuna lumina stelei. La un moment dat, intr-un pustiu gasesc un grajd in care se afla o femeie si Pruncul Ei. Pentru ca afara se facea din ce in ce mai frig, vitele din grajd incercau sa-L incalzeasca pe cel mic si pe mama Lui cu respiratia lor. Vazand acestea, pastorul (care era defapt Mos Craciun) inveleste femeia si copilul cu blana de oaie pe care o avea pe el. Pentru a nu-i fi frig peste noapte, batranul se asaza intre oi sa se incalzeasca. Dis de dimineata cum pleaca din grajd, este inconjurat de o lumina alba si stralucitoare. Isi da seama ca a venit sfarsitul si ajunge in fata lui Dumnezeu. Pentru ca i-a oferit Maicii si Pruncului haina ce o avea pe el, Dumnezeu l-a rasplatit si l-a pus sa fie cel care aduce bucurii in fiecare an. Mos Craciun i-a ramas numele si pana in zilele noastre.

Nume ale lui Moş Crăciun în lume
 
- România- Moş Crăciun
- Anglia - Kris Kringle sau Father Christmas
- Belgia - De Kerstman
- Italia - Babbo Natale
- Germania - Weihnachtsmann sau Sankt Nikolaus
- Suedia – Jultomten sau Christmas Brownie
- Hawaii - Kanakaloka
- Chile - Viejo Pascuerro
- Franţa - Pere Noel
- Japonia - Hoteiosho sau Santa Kurohsu
- Rusia - Ded Moroz


Indiferent de ceea ce citim despre personajul hazliu, un batranel cu barba alba si costum rosu, ajungem sa patrundem in lumea magica , sa ne lasam purtati de mireasma sarbatorilor de iarna, asteptam personajul magic… il asteptam pe Mos Craciun.:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu