marți, 14 iulie 2009

De ce fericirea nu este gratuita...

Nefericirea vine singura , in schimb fericirea trebuie dobandita. Furia, frica si tristetea sunt raspunsuri la pericolele lumii exterioare , dar natura a conceput placerea pentru a ne atrage in situatii bune. Nu numai omameni sunt programati asa. Animalele cum ar fi soarecii de laborator de exemplu , se duc mereu in acele locuri ale custii in care s-au imperecheat , de parca ar vrea sa faca totul pentru a mai trai o data aceea experienta.
Ceea ce ii deosebeste pe oameni de soareci este imaginatia. Spre deosebire de animale , noi nu trebuie neaparat sa fi trecut printr-o situatie anume ca sa tragem concluziile concrete pentru viitor; e suficient sa ne imaginam o intamplare.
Trairea fericirii si asteptarea ei au astfel rolul de a ne controla comportamentul ...in vreme ce astazi multi oameni percep fericirea ca pe ceva ce tine de destin si care poate exista sau nu, ganditorii din Atichitate spuneau ca fericirea este determinata de actiuni concrete "Fericirea este urmarea unei activitati" spunea Aristotel. Fericirea nu este un dar de la zei , ci apartine celui care isi foloseste posibilitatile in mod optim, un om intelept face intodeauna din inclinatile sale si din ocaziile ce i se ofera tot ce este mai bun. Dupa Aristotel viata activa este secretul fericirii si al implinirii .
Formula fericirii (Minunatele descoperiri ale neuropsihologiei de azi)- Stefan Klein

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu