duminică, 26 iulie 2015

Starile sufletesti si influenta lor asupra starilor trupului


“Azi trupul tau este mai adevarat decat sufletul tau;
 maine sufletul tau va fi mai adevarat decat trupul tau.”Gustave Tihibon
         

Citatul  acestui articol este ghidul  pentru harta sufletului fiecaruia dintre noi. Nu de putine ori se intampla ca ceea ce ascundem in suflet sa se regaseasca pe trup si invers ceea ce ascundem pe trup sa se regaseasca in suflet.  Si aici ma refer la ranile trupesti pe care incercam sa le ascundem, agresiunile fizice, se regasesc in starile sufletesti (tristete, dezamagire, culpabilitate), stari ale sufletului care se regasesc si pe trup prin semnele de violenta, agresiune si hetroagresiune .
Nietzsche  spunea ca sufletul este un cuvnt ce desemneaza o parte a trupului, daca am crede in ceea ce spune Nietzsche , am intelege ca nu putem vindeca o rana de pe trup , daca nu vindecam rana de pe harta sufletului.
Atunci cand vorbim despre starile sufletesti , care continuna sa se contureze odata cu alte evenimente negative aparute in viata unei persoane , putem ajunge sa vorbim chiar si de patologie.
 Ca exemplu,  in epidodul depresiv atat usor cat si moderat si sever starile sufletesti au o importanta primordiala, daca persoana care se afla in episod depresiv este sustinuta moral , isi poate schimba starea sufleteasca care poate sa conduca la o scadere a simptomelor depresive.
Pentru a intelege mai bine modul in care starile sufletesti ne influenteaza starile trupului si invers , dar si relatiile cu ceilalti o sa aduc in atentia voastra un subiect de actualitate si anume,  trauma psihica si straile sufletesti, atunci cand vorbim despre agresiune fie ea verbala sau fizica (amenintari,  batai, viol), vorbim practic despre producerea unor traume.
G. Fischer, P. Riedesser(1998) numeau  trauma psihica ca fiind,  o experienta vitala de discrepanta intre factorii situationali amentintori si capacitatile individuale de stapanire, care este insotita de sentimente de neajutorare si abandonare lipsita de aparare si care duce astfel la o zdruncinare de durata a intelegerii de sine si de lume.”
Conform clasificarii lui Ruppert exista 4 tipuri de traume ( traumele existentiale, traumele de pierdere, traumele de atasament si traumele sistemice  de atasament).
Desigur cuvantul trauma implica suferinta, suferinta atat fizica (stare a trupului) cat si stare a sufletului face parte din procesul terapeutic si cel de vindecare- suferinta persoanei in cauza trebuie respectata si trebuie sa i se ofere mediul si modalitatile propice de vindecare cat si timpul necesar vindecarii . Un lucru important de retinut este ca, nu trebuie sa etichetam persoana care vorbeste despre trauma sa ( exemplu: viol), ca fiind o persoana  care vorbeste mult prea repede sau mult prea greu despre ceea ce I s-a intamplat, sa nu pierdem din vedere ca nu toti suntem la fel.
Atat in vindecarea traumei cat si in procesul terapeutic este important sa acceptam ceea ce se intampla si ceea ce s-a intamplat, sa ne acceptam starile  atat cele trupesti cat si cele sufletesti . Sa acceptam ritmul fiecaruia si pasii pe care fiecare ii face spre vindecare. Pentru ca o trauma sa poata sa fie vindecata trebuie in primul rand sa fie recunoscuta.
Negarea face parte din procesul terapeutic, daca o persoana neaga ceea ce I s-a intamplat, asta nu inseamna ca persoana este videcata si a trecut mai departe, dimpotriva, negarea ascude suferinta, culpabilitate, dezamagire de sine.
Starea sufleteasca este un amestesc de ganduri ce pot fi definite si reperate si de simturi subiective care uneori pot sa fie mai greu de exprimat in cuvinte , insa aici se intervine terapeutic sa ajutam clientul sa gaseasca in interiorul lui echilibru intre stare sufleteasca produsa de trauma si gandurile subiective produse de aceeasi trauma.
In mod frecvent se intampla ca in  starile sufletesti gandurile  sa fie la inceput vagi , incomplete precum norii , care sunt impinsi de vant se destrama se descompun si se recompun scapa autoritatii noastre, aici din nou se intervine terapeutic pentru ca gandurile sa se “lumineze”, astfel incat persoana care sufera o trauma sa isi inteleaga totodata si starile sufletesti . Insa daca ele sunt abandonate , aceste ganduri prinse de starile sufletesti isi traiesc “viata”, asemenea unor copii care nu au parte de educatie din partea parintilor si se “ratacesc” pe drum.

“Priveste persoana din fata ta ca si cand nu ai vazut-o niciodata de fiecare data cand o intalnesti, pentru a vedea dincolo de aparente.”
Psih. Ababi Alexandra