vineri, 10 mai 2013

Tulburarile afective bipolare


Intr-unul din articolele precedente am vorbit de tulburarea de personalitate multipla, am revenit cu acest articol , care vorbeste despre o alta tulburare  si anume tulburarea afectiva bipolara,  acestea  fiind intalnite frecvent, chiar si in randul oamenilor care nu au fost diagnosticati de un medic psihiatric.
As mai vrea sa precizez un aspect inainte de sa cititi acest articol , psihologul  nu este egal cu psihiatru, am vrut sa precizez acest lucru pentru ca mi s-a intamplat saptamana aceasta sa ma intalnesc cu persoane care, inca mai fac confuzie intre ceea ce este un psiholog si rolul pe care il indeplineste el si ceea ce este un psihiatru si rolul lui in medicina.
Pentru aceste lamuriri, puteti sa reveniti la un articol de pe blog, care vorbeste de diferentele dintre psiholog, consilier si psihiatru. 
In epoca moderna, mania, melancolia si relatia dintre ele isi gasesc corespondent in conceptul de tulburare maniaco-depresiva. Tulburarea maniaco-depresiva sau bipolara, cum a mai fost ea numita, face parte din grupul tulburarilor afective, caracterizate prin faptul ca deformeaza afectivitatea persoanei, fie spre polul negativ (melancolie, depresie), fie spre cel pozitiv (excitatie maniacala).
Orice analiza a tulburarilor maniaco-depresive se axeaza pe cele doua componente ale acestui tip de tulburare, si anume pe episoadele maniacale si pe cele depresive.
Tulburarile bipolare constau de fapt in alternarea episoadelor maniacale si a celor depresive, aceasta alternanta fiind intrerupta de perioade de normalitate.
Episoadele maniacale
Episoadele maniacale se caracterizeaza printr-o exaltare generala ce cuprinde mai multe sectoare ale vietii psihice si afective a individului astfel:
Mimica mobila, privire stralucitoare, expresie joviala si euforica, atitudie amicala; Comportamentul se remarca printr-o mare labilitate motorie; Limbajul este logoreic, insotit adesea de o gestica larga si dezordonata; Atentia nu poate fi fixata pe ceva anume, imaginatia este suprasolicitata, memoria la fel.
Persoanele aflate intr-o criza de tip maniacal rad intotdeauna zgomotos, gesticuleaza mult, miscarile lor expresive fiind perfect in concordanta cu trairea afectiva interioara. Tendinta lor de a face glume, de a dansa si canta, chiar si fara ca mediul ambiant sa fie potrivit pentru asemenea manifestari, constituie de asemenea expresia dispozitiei lor subiective, euforice.
Episoadele depresive
Episoadele depresive se caracterizeaza prin: activitate redusa, inexpresivitate a starilor afective; mimica trista, gesturi limitate si putine; stare de oboseala generala, inexplicabila, insomnii; scaderea eficientei intelectuale; atentie slaba si subsolicitata, dificultati de reamintire a unor situatii, evenimente etc; dispozitie trista, senzatie de apasare sufleteasca, o atitudine de pesimism si deznadejde legata de viitor. Persoanele afectate de un episod depresiv prezinta pe langa intreaga gama a tulburarilor de afectivitate si o inhibitie a proceselor intelectuale. Ei inteleg cu dificultate, isi amintesc greu, li se pare ca au uitat tot ce stiau, ca nu mai pot face nimic bine sau eficient. Le vine greu sa execute orice miscare, sunt chinuiti de idei autoacuzatoare, cele mai mici greseli comise in trecut devin acum, pentru individul aflat in criza depresiva, adevarate crime.
Persoanele depresive inteleg cu dificultate, isi amintesc greu, li se pare ca au uitat tot ce stiau, ca nu mai pot face nimic bine sau eficient.
Tipologia maniaco-depresivului
De regula tulburarea maniaco-depresiva apare cu o frecventa mai mare in cazul persoanelor cu temperament ciclotimic, caracterizat de treceri relativ bruste de la o stare emotionala la alta. De asemenea, exista si o corespondenta intre maniaco-depresie si tipul corporal picnic, corespunzator temperamentului ciclotimic. Tipul picnic se remarca printr-o constitutie robusta, cu o dezvoltare mai degraba pe orizontala decat pe verticala. Sunt persoane cu o aparenta joviala, robuste, de inaltime medie, cu fata rotunda, deseori puternic vascularizata.
Frecventa aparitiei maniaco-depresiei este de aprox. 2%, procentul de femei afectate de tulburari biploare fiind mai mare decat cel al barbatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu