miercuri, 25 martie 2015

Alegerile pe care le facem apartin si vietii noastre anterioare



"Viaţa e suma tuturor alegerilor pe care le facem, atât conştient cât şi inconştient. Dacă ne putem controla alegerile, putem controla fiecare aspect al vieţii noastre. Putem descoperi libertatea care se ascunde în capacitatea de a ne controla."Robert F. Bennete

Zilnic facem alegeri de la cele mai mici la cele mai complexe, de la cele mai marunte la cele mai semnificative, care pe mai tarziu o sa ne influenteze atat in modul nostru de a ne dezvolta ca fiinte umane, cat si in modul nostru de a aduce o noutate in ceea ce reprezinta lumea in care ne scriem "povestea", numita viata.
Alegerile sunt purtatoare si creatoare a comportamentelor noastre viitoare, nu putem sa facem o alegere fara sa nu luam in calcul ca noi suntem singurii responsabil de ceea ce o sa urmeze in urma alegerilor pe care le-am facut. Ceea ce m-a determinat sa scriu acest articol despre alegeri este o discutie pe care, am avut-o cu un coleg, care m-a intrebat "Cum poate o mama sa stie ca a facut alegera potrivita in a pastra sarcina stiind ca o sa urmeze sa aduca pe lume un copil cu nevoi speciale?" Raspunsul meu a fost unul spontan; sunt alegeri pe care le facem cu sufletul si cu inima si sunt alegeri care se fac numai cu ratiunea, in cazul mamelor care afla ca exista posibilitatea de a aduce pe lume un copil cu nevoi speciale alegerile sunt purtatoare de sentimente , de afectiune, de iubire si de ratiune in acelasi timp. Aceste persoane , sunt persoanele puternice, care nu au fost alese intamplator sa faca aceasta alegere, sunt persoanele care dincolo de cuvinte au o karma de indeplinit. O mama o sa stie ca ceea ce a facut este alegerea potrivita pentru ca exista un echilibru in tot ceea ce ni se intampla si cu siguranta atat ea cat si noi cei care facem alegeri , reusim mai devreme sau mai tarziu sa intelegem ca ceea ce traim e ceva ce trebuie indeplinit, e ceva ce a fost scris sa fie asa.
 Cu siguranta sunt alegeri pe care le facem datorita a ceea ce s-a intamplat cu noi intr-o viata anterioara, sunt convinsa ca nimic nu se intampla, doar asa sa se intample, totul se intampla cu un motiv si motivul sta in puterea noastra de a accepta ceea ce traim  zilnic.
Alegerile le facem atat in plan constient cat si in plan inconstient si o sa va dau cate un exemplu avand la baza modelul  celor  trei instante propus de Freud  si anume :"Sinele", "Eul" si "Supra-Eul".
Sinele - reprezinta un rezervor primitiv si neroganizat de impulsuri, izvorul emotional al impulsurilor si al dorintelor impulsive, locul reprezentarilor  si comportarilor arhaice ale refularilor. In acest caz cand vorbim despre alegeri ne gandim la comportamentele impulsive , la decizile luate pe moment si care mai apoi pot sa conduca la regrete si la dorinta de a "repara" ceva ce nu mai este, dar pot in acelasi timp sa aduca bucuria si satisfactia ca am dat crezare unui impuls, dar si in acest caz atat pozitiv cat si negativ, trebuie sa ne asuma rezultatul  alegerilor noastre.
Eul - il intalnim la limita dintre constient si inconstient, este instanța trecerii la acțiune, a funcției de adaptare la realitate și de investigare a realității. "Eul" derivă din "Sine" și reprezintă "Sinele" în viața reală conștientă, cu alte cuvinte, modulează necesitățile impulsive într-o formă adaptată la realitate. In acest caz alegerile viitoare sunt o continuitate a ceea ce sinele a realizat , transformandu-le in realitate. Chiar daca , in mod constient am fost convinsi ca nu este alegera ceea mai potrivita intr-un anumit caz , odata cu aparitia "Eului", alegerea impulsiva ia forma naturala, reala.
Supra-Eul repezinta  instanța superioară, domeniul constiintei, al valorilor, al idealurilor, al preceptelor și interdicțiilor, al reprezentărilor morale. Practic supra-eul este rezultatul final al alegerilor noastre. 
 Inainte de a face o alegere, ea trece prin filtrul gandirii, este procesata si apoi ajunge in realitate la forma finala aceea pe care vrem fiecare dintre noi sa o expunem si atunci suntem oarecum obligati sa mergem mai departe fiind constienti si de alegerile pe care le facem.
Daca alegem sa suferim pentru ca o relatie s-a pierdut, este alegerea noastra nu a partenerului , nu invinovatim persoana care a incetat relatia pentru un comportament ales de noi. Daca alegem sa suferim ca am dorit o schimbare pe plan profesional, nu invinovatim apropriati ca nu ne-au avertizat in legatura cu ceea ce urma sa se intample, trebuie sa ne asumam proprile alegeri. Traim impreuna cu cei din jurul nostru, dar ei nu sunt creatorii vietii noastre, noi suntem singurii "pictori" sau "sculptori", a ceea ce numim viata noastra. 
Alegerile ne definesc pe fiecare in parte , de aceea am spus in titlul articolului ca ele apartin si vietii noastre anterioare pentru ca inainte de a  fi aici si acum, noi cum va spuneam si in alte articole am traversat un lung drum al cautarii si al recunoasterii totodata. Daca intr-o viata anterioara nu am incheiat un ciclu care se cerea a fi incheiat , e posibil ca alegerile pe care le facem in prezent sa fie in stransa legatura cu ceea ce a fost atunci. Important e sa stim ca ceea ce se intampla "aici si acum", nu este la rodul intamplarii.
"Unele intamplari din viata omului par neverosimile , desi sunt adevarate."Balzac 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu